2008 - 2012 yılları arasında böbrek biyopsisi yapılan olgularımızın retrospektif değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of the patients who were performed renal biopsy between 2008 - 2012
- Tez No: 334044
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YENİÇERİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, Glomerülonefrit, Tübülointerstisyel nefrit, Nefrotik sendrom, Renal biopsy, glomerulonephritis, tubulointersititial nephritis, nephrotic syndrome
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ: Renal hastalıkların dağılımı ırk, coğrafi bölge ve biyopsi endikasyonuna göre merkezden merkeze değişmektedir. Bu çalışma ile kliniğimizde beş yıl boyunca yapılan böbrek biyopsileri incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları bölgemizde bulunan böbrek hastalıklarının yaş, cinsiyet, klinik endikasyon ve böbrek fonksiyonlarına göre görülme sıklığının belirlenmesine yardımcı olacaktır. METOD: Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Kliniğinde Ocak 2008 ? Aralık 2013 tarihleri arasında böbrek biyopsisi yapılan 289 hasta alındı. Hastalara ait bilgiler, biyopsi endikasyonları ve patoloji sonuçları hasta dosyaları ve otomasyon sisteminden incelenerek öğrenildi. Klinik bilgilerine ulaşılamayan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların; klinik özellikleri, mevcut kronik hastalıkları, biyopsi endikasyonları, cinsiyeti, yaşı, histopatolojik sonuçları, radyolojik bulguları ve laboratuar değerleri kaydedildi. Bu kayıtlar kendi içinde ve karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamızda beş yıllık süre boyunca biyopsi yapılan hasta sayısı 289'du. Olguların genel yaş ortalaması 50,8±16,1 yıl (18?86 yaş) olarak saptandı. Olguların % 62,3?ü erkekti ve Erkek/Kadın oranı 1,7:1 olarak bulundu. Tüm değişkinlerden bağımsız olarak en sık biyopsi endikasyonunun nefrotik sendrom olduğu görüldü. Tüm yaş ve cinsiyet gruplarında en sık görülen renal patoloji % 61,2 ile primer glomerülonefritlerdi. Altmış yaş üstü hastalarda tübülointerstisyel nefrit oranının belirgin olarak arttığı görüldü. En sık histopatolojik tanı membranöz glomerülonefrit (% 13,8), fokal segmental glomerüloskleroz (% 13,1) ve kronik tübülointerstisyel nefrit (% 12,8) olarak saptandı. En sık sekonder glomerülonefrit nedeni amiloidoz (% 5,2) idi. SONUÇLAR: Çalışmamız tek merkez deneyimini yansıtmaktadır. Elde ettiğimiz bulgular ülkemizde yapılan birçok çalışma gibi literatürde bulunan uzun süreli, çok merkezli ve geniş biyopsi serilerini içeren çalışmalar ile uyumluydu. Bu tür kayıtlar değişik yaş gruplarında nefropatilerin önlenmesinde ve tedavilerinde birçok açık soruya yanıt aramada epidemiyolojik çalışmalara öncülük edebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The distribution of renal diseases varies from center to center with regards to race, geographical area and biopsy indications. In this study we examined renal biopsies performed during a 5 years of period. The aim of this study is to determine the prevalence of renal diseases with regards to age, gender, clinical indication and renal functions. Method: Two hundred and eightynine patients who went under renal biopsy between January 2008 and December 2013 in Adnan Menderes University Medical Faculty Department of Internal Medicine, Nephrology Clinic were included in this study. Demographical data, biopsy indications and pathology results were obtained from patients? files and computer database. Patients without adequate clinical information were excluded from the study. Clinical information, chronic diseases, biopsy indications, age, gender, histopathology results, radiological findings and laboratory data were recorded. Patients were compared within each other according to these data. Findings: A total of 289 patients were performed renal biopsy during 5 years of period. Yearly renal biopsy incidence was calculated as 58,7 per million. Mean age was calculated as 50,8±16,1 (range 18?86). 62,3 % of the patients were male and male/female proportion was calculated as 1,7:1. Nephrotic syndrome was the most common indication for renal biopsy independent from all other variables. Primary glomerulonephritis was the most common renal pathology for all age and gender groups with the ratio of 61,2 %. Tubulointerstitial nephritis frequency was found significantly increased in patients older than 60 years. The most common histopathololgical diagnoses were as follow: membranous glomerulonephritis (13,8 %), focal segmental glomerulosclerosis (13,1 %) and chronic tubulointerstitial nephritis (12,8%). The most common reason of secondary glomerulonephritis was amyloidosis (5,2 %). Results: Our study reflects the experience of only one center. Our findings were in correlation with findings of other multicenter, long term studies that includes large biopsy series conducted in our country. This kind of studies can lead to epidemiological studies for answering unacknowledged questions that can be helpful in preventing nephropathy in different age groups and treatment of these diseases.