Uzmanlık eğitimi programlarıyla ilgili gelişmelerin aile hekimliği asistanlarının kendi eğitimlerine bakışları ve gelecekle ilgili beklentileri üzerine etkisi
The effect of the developments regarding the specialty training programs on the perspective of the family medicine residents to their own training and their future expectations
  1. Tez No: 334045
  2. Yazar: ÖZLEM SANCAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL DEMİRAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, uzmanlık eğitimi, anket, kesitsel çalışma, Family medicine, specialty training, questionnaire, cross-sectional study
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan asistanlar, aynı zamanda bu eğitimin bir parçasıdır. Dolayısıyla eğitimleri konusunda duygu ve düşüncelerini öğrenmek uzmanlık eğitimini yönlendirmede bizim için bir kılavuz görevi yapacaktır. Ayrıca ülkemizde, son yıllarda aile hekimliği uzmanları ve asistanları ilgilendiren hızlı değişimler söz konusudur. Bu değişimlerle birlikte, asistanlarımızın beklentilerinin de değişeceği açıktır. Çalışmayı planlamaktaki birincil amacımız, asistanlarımızın uzmanlık eğitimleri ve aile hekimliği uygulaması konusundaki düşüncelerini öğrenmekti. Ayrıca, bu konulardaki düşünceleri ve beklentilerini belirleyerek uzmanlık eğitim programına ışık tutmak bir diğer amacımızdı. Yöntem Çalışmamız, tanımlayıcı, kesitsel bir anket çalışmasıdır. Evrenimizi, ülkemizde halen uzmanlık eğitimi alan tüm aile hekimliği asistanları olarak belirledik. Anket formu, katılımcılara `Surveey Online Anket Sistemi? kullanılarak iletilmiştir. Anket doldurma için belirlenen zaman aralığı, 15/07/2012-15/09/2012 tarihleri idi. Bu süre zarfında anketimizi yanıtlayan tüm aile hekimliği asistanları çalışmamıza dahil edildi. Verilerin analizi için SPSS 17 paket programı kullanıldı.Bulgular Çalışmamıza toplam 99 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Asistanların büyük çoğunluğu aile hekimliği asistanlığını sosyal sebepler nedeniyle tercih etmişlerdi. Aile hekimliği uzmanlık eğitimini 51 asistan yeterli bulurken, 41 asistan yeterli bulmadığını belirtmiştir. Birinci yıl asistanlarının 26?sı, ikinci yıl asistanlarının 17?si ve üçüncü yıl asistanlarının 32?si aile hekimliği uzmanlık eğitiminin süresinin yeterli olduğunu düşünmektedirler. Kurumu üniversite olan 34 asistan, eğitim ve araştırma hastanesi olan 14 asistan rotasyon süresini yeterli bulmuşlardır. Asistanların 39?u ülkemizdeki aile hekimliği uzmanlığının geleceğinden `umutlu?, 47?si ise `umutsuz? olduklarını belirtmişlerdir. Ülkemizdeki mevcut aile hekimliği uygulamasının geleceğinden ise 35 asistan umutlu ve 48 asistan umutsuz idi. Asistanların 84?ünün ?yarı zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi? modeli hakkında bilgisi bulunurken, altı asistan konu hakkında bilgisinin olmadığını belirtmiştir. ?Yarı zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi? modelinin olumsuz olduğunu düşünen 59 asistan, böyle bir olasılığın varlığından olumsuz yönde etkilendiğini bildirirken, 10 asistan bunun kendisini etkilemediğini belirtmiştir. Asistanların 56?sı aile hekimliğinde yan dal uzmanlık eğitimi olması gerektiğini belirtmiştir. Bunlardan 37 asistan ise yan dal branşı olarak geriatriyi önermişlerdir Sonuç Asistanlarımız uzmanlık eğitimi boyunca yeterli eğitim almadıkları, saha eğitiminin uygulanması gerektiği kanısındaydı. Aile hekimliği uzmanlığının geleceği ve şu andaki sağlık sistemi modelinin durumu hakkında karamsar düşüncedeydiler. Yaklaşık üçte birinin uzmanlık eğitimini bırakmayı düşünmesi bu sonucu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective Residents who are being trained in family medicine also are part of their training. Therefore, findings about their feelings and thoughts about their education will act as a guide for us in assessing the specialty training. Besides in recent years in our country, there have been rapid changes regarding the specialists and residents of family medicine. Our primary objective was to learn thoughts of our residents about specialty training and family medicine practice. Besides, to elucidate of specialty training program by obtaining their thoughts and expectations. Method Our study is a descriptive, cross-sectional questionnaire study. We identified all the residents of family medicine who are still getting specialty training in our country as our study universe. The questionnaire form was delivered to the participants by using the `Surveey Online Questionnaire System?. The specified time interval for filling out the questionnaire was between 15/07/2012-15/09/2012. The residents of family medicine who responded to our questionnaire during this period were enrolled in our study. SPSS 17 package program was used for the data analysis. Results A total of 99 residents of family medicine were enrolled in our study. Most of the residents have chosen family medicine for social reasons. 51 residents found family medicine specialty training sufficient whereas 41 residents did not. 26 of first year residents, 17 of second year residents and 32 of third year residents think that family medicine residency training period is sufficient. 34 residents who work at universities and 14 residents who work at education and research hospitals found the rotation period sufficient. 39 of the residents stated that they are `hopeful? for the future of family medicine in our country, whereas 47 of them are `hopeless?. 35 residents were hopeful and 48 were hopeless about the future of the current family medicine practice in our country. 84 of the residents have known about the ?part-time remotely specialist training? model, whereas six residents stated that they had no knowledge about the issue. 59 residents who believe that the ?part-time remotely specialist training? model is unfavorable reported that they got affected negatively by the presence of such a probability, whereas 10 residents reported they did not get affected. 56 of the residents stated that there should be sub-specialty training in family medicine. 37 of these residents suggested geriatrics as the sub-specialty branch. Conclusion Our residents believe that they do not get educated enough during their specialty training and that field training should be performed. They were pessimistic about the future of the specialization in family medicine and the condition of the model of the current health system. About one third of them are thinking about quitting the specialty training which supports this conclusion.