Medikolegal ölüm olgularındaki miyokard hasarında apoptozisin değerlendirilmesi
The evaluation of apoptosis in myocardial injury in medicolegal death cases
- Tez No: 334047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM EREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Miyokard infartüsü, apoptozis, postmortem, adli tıp, Myocardial infarction, apoptosis, postmortem, forensic medicine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ani beklenmedik ölümlerin en sık nedeninin kardiyovasküler sistem hastalıkları olduğu bilinmektedir. Bu grup içinde de en büyük bölümü iskemik kalp hastalıkları almaktadır. Koroner arter hastalığı ve miyokard infarktüsü gibi kardiyak hastalıkların bu kadar sık ve fatal olması nedeniyle adli tıp pratiğinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle postmortem tanıda birçok yöntem denenmekte ve kullanılan yöntemler için güvenilirlik ve spesifiklik çalışmaları yapılmaktadır.Bu çalışmada; miyositlerdeki apoptozisin miyokard hasarında postmortem tanısal özelliklerinin araştırılmasını amaçladık. Bu amaçla, tarafımızca medikolegal otopsisi yapılan 43 olgunun miyokard dokularında terminal deoxynucleotidyl transferasemediated dUTP nick end labeling (TUNEL), bcl-2, bax, Fas, p53 immünhistokimyasal boyama yöntemlerini kullanarak apoptozis durumları değerlendirildi.Koroner arterlerden en az birisinde %75 ve üzerinde darlık olan olgularda ve miyokard infarktüsü tanısı olan olgularda apoptozis belirteçlerinin daha yüksek oranda pozitiflik gösterdiği dikkati çekti. Herhangi bir koroner arterinde %50 ve üzerinde darlık olan olguların, Fas ve bax boyalarının istatiksel olarak anlamlı derecede pozitiflik gösterdiği saptandı. Apoptozisin akut miyokard infartüsü gibi miyokard hasarı tanısında kullanılmasının yardımcı olabileceği, Bcl-2, bax, Fas, p53 belirteçleri ve TUNEL boyama yönteminin bu amaçla kullanılabileceği düşünülmüştür. Bu yöntemlerin düşük spesifiklik nedeniyle tanısal kullanımı yetersiz olabileceği, başka yöntemlerle desteklenmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
It is known that the most common cause of sudden unexpected deaths is cardiovasculary system diseases. Ischemic heart injuries take the biggest part in this group. Cardiac diseases such as coronary artery disease and myocardial infarction take a significant place in forensic medicine practice due to being very common and fatal. Therefore, many methods are being tried in postmortem diagnosis and reliability and specifity studies are performed for these methods.In this study; we aimed to investigate the postmortem diagnostic features of apoptosis in the myocytes in myocardial injury. For this reason, apoptosis conditions were evaluated using terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP nick end labeling (TUNEL), bcl-2, bax, Fas, p53 immunohistochemical staining methods in the myocardial tissues of 43 cases in whom we performed medicolegal autopsies.It attracts attention that in the cases that have 75% or more stenosis in at least one of the coronary arteries and that had been diagnosed with myocardial infarction apoptosis markers are stained in a higher rate. In the cases that have 50% or more stenosis in at least one coronary artery, Fas and bax stainings were detected as statistically significant. It is thought that apoptosis may be helpful in diagnosing the cases with myocardial injury such as acute myocardial infarction and Bcl-2, bax, Fas, p53 markers and TUNEL staining method may be used for this purpose. We think that usage of these methods may be insufficient due to the low specificity and it would be useful to support them with other methods.