Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran 65 yaş ve üstü hastaların değerlendirilmesi
Adnan Menderes University Practice and Research Hospital Emergency Department evaluation of patients 65 years and older
- Tez No: 334046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik hasta, acil servis, yatış, ölüm oranı, Geriatric patient, emergency services, hospitalization, mortality rate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Acil servislerde yaşlı hastaların tanı ve tedavisi zordur. Çünkü yaşlı hastaların genellikle birden fazla sayıda hastalığı vardır ve bu hastalardan alınan anamnezler genellikle doğru değildir, çünkü çoğu hastada demans gelişmiştir ve çoğu hasta kendi kullandığı ilaçları tam olarak bilemez. Bu nedenle acil servislerde yaşlı hastaların tanı ve tedavisi kolay değildir. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran yaşlı hasta profilini çıkarmak bu açıdan önem kazanmaktadır. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine 1 Ocak?31 Aralık 2012 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzerindeki hastaların sosyodemografik verileri, tanıları, yatış yapılan servisler ve ölüm oranları geriye dönük olarak hasta dosyalarından kaydedildi. Bütün başvuruların %19,96'sı geriatrik yaş grubundaydı. Bunların %36,68'i yatırılarak tedavi edildi. Genel ölüm oranı %9,84 olurken, yatırılarak tedavi edilen hastalarda %16,56, ayaktan tedavi edilenlerde %6,01 oldu. Acil Servis Gözlem Odası, Dahiliye, Kardiyoloji ve Genel Cerrahi bölümleri en fazla yatış yapılan servisler oldular. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran yaşlı hasta sayısının fazla olması, acil servis ekibinin yaşlı hastalar konusunda bilgi sahibi olmasını zorunlu hale getirmektedir. Genç hastalarda da benzer bir çalışma yapılması, daha sağlıklı bir karşılaştırma olanağını sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Diagnosis and treatment of geriatric patients in emergency departments have some difficulties. Because most of the elderly patients are usually have different diseases and anamnesis obtained from the elderly patients was not true usually. Because most of the patients developed dementia and they don?t not now their own drugs exactly. For this reason, diagnosis and treatment of elderly patients in emergency departments is not easy. From this aspect, knowing the elderly patient profile presenting to Adnan Menderes University Emergency Department becomes important. Complaints, diagnosis, wards of admission, and mortality rates of patients older than 65 years, presenting to Adnan Menderes University Emergency Department from 1st January 2012 to 31st December 2012 were recorded retrospectively from patient records. 19,96% of all patients were in geriatric age group. 36.68% of patients were hospitalized. Overall mortality rate was 9.84%, which was 16.56% in hospitalized patients and 6.01% in patients treated as outpatient. Emergency Department Observation Room, Internal Medicine, Cardiology and General Surgery departments had the highest admission rates. High rates of geriatric patients applying to Adnan Menderes University Medical Faculty Hospital Emergency Department show the necessity for emergency staff to be informed and trained about geriatrics. Similar studies on younger patient populations would give opportunity for better comparisons.