Esansiyel hipertansiyonlu hastalarda vücut kompozisyonu ile arteriyel sertlik (Arterıal stıffness) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between arterial stiffness and body composition in patients with essential hypertension
  1. Tez No: 334057
  2. Yazar: ZEKERİYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT AVCİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, PWV, AIx, arteriyel sertlik, vücut kompozisyonu, Hypertension, PWV, AIx, Arterial stiffness, Body composition
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Arteriyel sertlik komplike olmayan esansiyel hipertansiyonu olan hastalar dahil olmak üzere çeşitli populasyonlarda kardiyovaskuler olaylar için bağımsız bir prediktif belirteçtir.Arteriyel sertliğin göstergelerinden olan nabız dalga hızı (PWV; Pulse wave velocity) ve artırma göstergesi (AI, Augmentation index), vasküler hasarın şiddetini belirlemede kullanılan invaziv olmayan yöntemlerdir. Çalışmaya alınan hastalardaki PWV ve Alx değerlerinin ve volüm durumu ile ilişkilerinin sağlıklı kontrol grubuna göre karşılaştırılması amaçlanmıştır.Esansiyel hipertansiyonu olan 46 hasta ve sağlıklı gönüllü bireylerinden oluşan 56 kişi çalışmaya alındı. Çalışmaya alınanların PWV ve AIx ölçümleri 15 dk istirahat sonrası nabız dalga analizi cihazı (Mobil-O-Graph®) ile osilometrik olarak, tek operatör tarafından yapıldı. Çalışmaya alınan tüm bireylerin vucut kompozisyonları ve sıvı fazlalığı (hipervolemi) ile ilgili parametreleri biyoimpedans cihazıyla (Fresenius marka BCM, Germany cihazı ile) değerlendirildi. Bakılan parametrelerden sadece bel çevresi gruplar arasında farklı idi.Arteriyel sertlik için Mobilograph ile yapılan ölçümler PWV ortancaları hipertansiyon hastalarında 7,0 m/s,kontrol grubunda 5.95 m/s bulundu. PWV, Alx Ap değerleri hasta ve kontrol grubları arasında fark istatistiksel olarak anlamlı olarak bulundu. Yine her iki grup arasındaki kan basıncı değerleri de iki grup arasında istatiksel olarak farklı idi. Sıvı ölçümlerinin karşılaştırılmasında hipertansiyon hastalarının kontrol grubuna göre sıvı fazlalığı saptanmadı. NDH ile vucut kompozisyonunun korelasyonuna bakıldığında total vucut sıvısı, intrasellüler vucut sıvısı, yağsız doku kitlesi arasında anlamlı, orta ve ters yönlü ve over hidrasyon arasında anlamlı, orta ve pozitif yönlü bir korelasyon mevcuttu.Sonuç: Hipertansiyon hastalarında arteriyel sertlik parametreleri yüksek çıkmakta, arteriyel sertliğinde bel çevresi fazla olan hastalarda belirgin olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Arterial stiffness has an independent predictive value for cardiovascular events in several populations, including patients with uncomplicated essential hypertension. As markers of arterial stiffness; Pulse wave velocity (PWV) and Augmentation index (AIx) are non-invazive methods using to determine the level of vascular injury. In this study, we aimed to study PWV, Aıx and body composition in HT patients and comparing with healty controls groups.We chose 46 HT patients (without known cardiovascular disease except HT) and 56 healty controls were included into this study. PWV and AIx were evaluated by the same operator after 15 minutes rest period (Mobil-O-Graph®). Volume status and body composition of the patients were evaluated by bioimpedance spectroscopy (BIS) for detection of hypervolemia. Body composition analysis using the BIS technique [50 frequencies (Body Composition Monitor: Fresenius Medical Care, Bad Hamburg, Germany)] were performed.Median PWV values was 7,0 m/sn in HT patients. 5.95 m/s in healty controls. PWV, AIx, AP values were different between HT patients and healthy controls. Extracellular fluid excess was not different between groups. When we looked at PWV correlation with total body composition, there was a modarete and negative correlation between body fluid, intracellular fluid body, lean tissue mass and there was a modare and positive correlation between over hydration,Conclusion: Arterial stiffness parameters was higher in patients with hypertension, and also observed that arterial stiffness was significant in patients with truncal obesity