Sıçanlarda deneysel povidon iyot' un epidural fibrozis üzerine etkisi
The effects of povi?done-iodine solution in epidural fibrozis in the rats
  1. Tez No: 334069
  2. Yazar: HALİL SAMANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural fibrozis, laminektomi, povidon iyot, Epidural fibrosis, laminectomy, iodopovidone
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
AmaçÇalışmamızda ameliyat sonrası omurgada epidural fibrozisin önlenmesinde, povidon iyotun sıçanlardaki deneysel laminektomi modelinde etkinliğinin araştırılmasını amaçladık.Materyal ve metodBu çalışmada ortalama 230 gram ağırlıkta, 24 adet Wistar albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar üç gruba ayrılarak her sıçana, T8- T10 laminektomi yapıldı. Laminektomi yapılan seviyeler kontrol grubunu oluşturdu. Birinci grupta toplam 8 adet sıçana sadece laminektomi yapıldı. İkinci grupta toplam 8 adet sıçana laminektomi yapılarak, mesafeye %2, 5 derişimli povidon iyot verildi. Üçüncü grupta toplam 8 adet sıçana laminektomi sonrası %10 povidon iyot solusyonları verildi. Tüm sıçanlar 8 hafta sonunda, intraperitoneal yüksek doz (100 mg/kg) Tiopental Sodyum (Pental, Ulagay, İstanbul-Turkey) verilerek sakrifiye edildi. Postoperatif dönemde nörolojik bozukluğu olan, takibinde yara yerinde enfeksiyon gelişen 4 denek çalışmadan çıkarıldı. İlgili vertebral kolonlar patolojik inceleme için blok olarak çıkarılıp %10'luk tamponlu formalinde fiske edildi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı.BulgularGruplar arasında fibrozis alanı, fibrozis alanının laminektomi yapılan iki kemik arasındaki en derin uzaklığa oranı, fibrozisin en geniş uzunluğu ile subdural en geniş mesafe farkı değerlendirildi. Kruskal Wallis testi ile incelendi. Gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı.SonuçSonuç olarak çalışmamız da ortaya koymuştur ki povidon iyotun epidural fibrozis oluşumuna katkısı yoktur. Epidural mesafede böyle bir etkisinin çalışmamızda görülmemesinin sebeplerinden biri belkide fibroblastik aktivinin her şekilde akut ve kronik inflamasyon fazında baskılanması gösterilebilir.Omurga cerrahisinde infeksiyon düşünülen sahalarda yıkama amaçlı kullanılan povidon iyotun, daha yüksek derişimlerde epidural fibrozise etkisi, bu derişimlerde nöral yapılardaki olası histopatolojik değişimler bunun yanında radyolojik görüntüleme yöntemlerindeki olumlu veya olumsuz değişimlerde aydınlatılmayı bekleyecek noktalar olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ObjectiveIn our study, we aimed to investigate the effectiveness of iodopovidone on experimental rat laminectomy model in preventing the postoperative spinal epidural fibrosisMaterial and Methods24 Wistar Albino rats, that each weight was average of 230 grams were used in this study. Rats divided into three groups and each underwent laminectomy which made laminectomy, formed the control group. In first group total of 8 rats were underwent laminectomy at T8- T10. In second group total of 8 rats were underwent laminectomy at T8- T10 and % 2,5 diluted iodopovidone were wrapped over. In third group total of 8 rats were underwent laminectomy at T8- T10 and %10 iodopovidone were wrapped over. All rats sacrificed with intraperitoneally administrated thiopental sodium (Pental, Ulagay, İstanbul-Turkey) solution (100 mg/kg) after eight weeks and related vertebral colon was removed en bloc. Four test subjects were excluded from the study in post operative period because of neurological defects and infected wound area during their followings. All specimens were put into 10% formalin solution for preparation for pathological evaluation. Results were compared with statisticallyResultsWhen the groups evaluated with epidural scar tissue area, rate is epidural fibrotic area to the width of interbone defect, difference in length between epidural fibrotic area with subdural space. We found no significant difference between groups were examined by Kruskal-Wallis testConclusionOur study suggest that the iodopovidone has been ineffective on epidural scar tissue formation. Maybe, iodopovidone decreased inflamatory reaction of tissue both in acut and chronic phases. This effect of povidon iyot could be produced both by inhibiting inflammatory cell migration and decreasing epidural scar tissue formation.We believe that the effects of iodopovidone need further evaluation in future radiological and pathological studies.