Özel spor merkezlerine üye olan bireylerin spora yönelme nedenleri ve beklentilerinin gerçekleşme düzeyleri
Reasons and satisfaction rate of expectations of the individuals who are members of private sport centers
  1. Tez No: 334126
  2. Yazar: NEVZAN ŞELALE AKÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: spor merkezi, spora yönelme nedenleri, spordan beklentiler, expectations on sport, reasons to do sport, sport center
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada içerisinde bunca özellikleri barındıran sporun, sosyo-ekonomik hayat üzerindeki etkilerinin, insanların spora olan eğilimlerinin, spordan beklentilerinin ve bu beklentilerin gerçekleşme düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma; Ankara'da yaşayan ve özel spor merkezlerine üye olan bireylerin beklentilerini ve bu beklentilerin gerçekleşme düzeylerini belirlemeye yönelik yapılmıştır. Çalışmada Ankara'da bulunan 15 özel spor merkezine üye olan 658 bireye anket formu uygulanmıştır. Bu anketten elde edilen verilerle araştırmanın problemine çözüm aranmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin yüzde ve frekans dağılımları çıkarılmış, bazı sorular için Ki-kare çözümlenmesinin istatistiki anlamda kabulü için p > 0.05 anlamlılık düzeyi belirlenmiş, verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 16 istatistik programı kullanılmıştır.Ulaşılmak istenen hedefte ise, halkımızın spora yönlendirilmesi ve bireylerin spordan beklentilerinin en iyi şekilde karşılanmasına ilişkin öneriler ortaya konmaktadır.Özel spor merkezlerine üye olan bireylerin beklentilerinin belirlenmesine yönelik yapılan bu araştırmada sonuç olarak, ankete katılanların spor merkezlerine gelmekteki amaçlarının ve tercih etme durumlarının yaş gruplarında, cinsiyette ve eğitim ve ekonomik durum özelliklerinde benzerlikler taşıdığını ortaya çıkartmaktadır.Bireylerin spor merkezlerine yönlendirilmelerinde de ağırlıklı olarak arkadaş faktörünün ve ikametgah yeri faktörünün ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Bunların yanında aile faktörü, işyeri faktörü ve okul faktörünün, çalışmaya katılan bireyler üzerinde ağırlıklı etkiye sahip olmadığını da görmekteyiz.Araştırmaya dahil olan bireylerin özel spor merkezlerinden bekledikleri sağlıklı olmak, form tutmak, zayıflamak, stres atmak, hareket etmek ve yeni deneyimler kazanmak beklentileri karşılanmazken, öz saygı kazanmak ve yeni insanlar tanımak beklentileri karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this project, it was aimed to find the effects of the sports on the socio-economic life, the tendency of people to sport and to investigate the level of expectations and the realization of these expectations. This study was made to determine the expectations and the levels of realization of those expectations of individuals who are members of private sports centers in Ankara.In this study, a questionnaire was applied to 658 individuals who are the member of 15 private sport centers in Ankara. This research is obtained from the questionnaire data were searched for this problem. statistical program SPSS 16 is used for finding the issued and the frequency distribution of the data obtained from questionnaires, some questions to resolve using the statistical sense, for the adoption of the Chi-square p> 0.05 significance level were determined in the data and calculated values.It is intended to achieve the target of our people to find the best way to meet the expectations of the individuals of sport including recommendations for addressing this issue.The main factors on individuals to be diverted to sports centers are residence factor and friend factor. In addition to these family factors, workplace factors and school factors, we see that they do not have the main impact on individuals participating in this study.As a result of this study that aims to determine the expectations of individuals going to private sport centers, it is revealed that the aims and the the reasons of preference of the participants to attend those sports centres in this questionnaire have similarities with the age groups, gender,education and economic status reveals the properties.