Örgütsel bağlılık,örgütsel güven ve iş doyumu arasındaki ilişki:Özel bir hastane örneği
The relationship between organizational commitment, organizational trust and job satisfaction: A private hospital model
  1. Tez No: 334127
  2. Yazar: ÖZLEM TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: iş doyumu, örgütsel bağlılık, örgütsel güven, job satisfaction, organizational commitment, organizational trust
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Güven Ve İş Doyumu Arasındaki İlişki:Özel Bir Hastane ÖrneğiSağlık sektöründe, örgütsel bağlılığın, örgütsel güvenin sağlanması ve iş doyum düzeylerinin yükseltilmesi önemli bir faktör haline gelmiştir. Zira iş doyumu,örgütsel bağlılığı ve örgütsel güveni sağlanılmış çalışanların hizmet kalitesine ve işletmenin başarısına katkı sağlayacağı ileri sürülmektedir.Bu araştırma, hekimlerin ve hemşirelerin örgütsel bağlılık, örgütsel güven,iş doyumlarını belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Ankara'da özel bir hastanede görev yapan 173'ü hemşire,78'i hekim olmak üzere 251 çalışana ulaşılmıştır. Katılımcıların, sosyo-demografik verileri için kişisel bilgi formu,Örgütsel Bağlılık Ölçeği (J. Meyer & M. Allen tarafından geliştirilen the Employee Commitment Scales], Örgütsel Güven Envanteri - kısa formu- [Cummings and Bromiley tarafından kullanılan the Organizational Trust Inventory - short form] ve İş Doyumu Araştırma Aracı [P. Spector tarafından geliştirilen the Job Satisfaction Survey] ölçüm araçları olarak kullanılmıştır.Araştırma sonucunda çalışanların iş doyumu ortalama düzeyi 3,58 iken örgütsel bağlılık genel ortalaması 4,06 ve örgütsel güven ortalaması 4,60 olarak bulunmuştur. Hekimler ve hemşireler karşılaştırıldığında örgütsel bağlılık, örgütsel güven ve iş doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Hekimlerin ve hemşirelerin örgütsel bağlılık seviyeleri arttıkça örgütsel güven seviyeleride artmaktadır. Örgütsel bağlılık örgütsel güven ve iş doyumu arasında güçlü ilişki vardır. Hekimlerin ve hemşirelerin örgütsel bağlılık, örgütsel güven ve iş doyumunu olumsuz yönde etkileyen faktörlerin iyileştirilmesi için, gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Relationship Between Organizational Commitment, Organizational Trust And Job Satisfaction: A Private Hospital ModelEnsuring the organizational commitment, organizational trust and upgrading the job satisfaction level has turned into an important factor in the health sector. Because it suggested that job satisfaction, organizational commitment and organizational trust having been ensured would make contribution to the service quality of employees and achievement of the operation. This research has been accomplished in order to identify the organizational commitment, organizational trust, job satisfaction of physicians and nurses and determine the relationship between them. For this purpose, 251 employees, 78 of them being physician and 173 nurse have been contacted. Being related to the socio-demographic data of the participants, Personal Information Form, Organizational Commitment Scale (the Employee Commitment Scales developed by Meyer & M. Allen, J.,], Organizational Trust Inventory - short form - [the Organizational Trust Inventory - Short Form used by Cummings and Bromiley], and Job Satisfaction Research Tool [the Job Satisfaction Survey developed by P. Spector] have been used as measurement tools. Generalfindings of this study mean level of personel?s job satisfaction is 3,58; mean level of personnel?s organizational commitment is 4,06; other hand mean level of personnel?s organizational trust is 4,60.Once the physicians and nurses were compared in consequence of the analysis, it has been determined that there was a meaningful relationship between the organizational commitment, organizational trust and job satisfaction levels. The higher the organizational commitment levels of the physicians and the nurses, the more their organizational trust levels. There is a strong interaction between organizational commitment, organizational trust and job satisfaction. It has been emphasized that the necessary precautions must be taken for improvement of the factors which adversely affect organizational commitment, organizational trust, job satisfaction of the physicians and the nurses.