Kurşunun plasentadaki düzeyine delta aminolevülinik asit dehidrataz polimorfizminin etkisi
The effect of delta-aminolevulinic acid dehydratase (ALAD) polymorphism on lead levels in placenta
- Tez No: 334125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KAYAALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: ALAD, Anne Kanı, Hem, Kurşun, Plasenta, Polimorfizm, ALAD, Heme, Lead, Placenta, Polymorphism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kurşunun Plasentadaki Düzeyine Delta-Aminolevülinik Asit Dehidrataz (ALAD) Polimorfizminin EtkisiÇalışmamızın amacı; Türk popülasyonundaki ALAD G177C polimorfizminin sıklığını tespit etmek, plasenta örneklerindeki Pb düzeylerini belirleyerek annenin ALAD G177C polimorfizmi ile plasentadaki Pb düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmak, bu polimorfizmin plasentadaki Pb düzeyi üzerine modifiye edici etkisinin olup olmadığını tespit etmek ve bebeklerde Pb toksisitesi nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına dikkat çekebilmektir.Porfobilinojen sentaz (PBGS) olarak da bilinen ?-ALAD, hem biyosentez yolağındaki 2. enzimdir. Sitoplazmik ve aerobik organizmalar için esansiyel bir metalloenzim olan ?-ALAD, kurşun tarafından sitokiyometrik olarak inhibe edilir.Kromozom 9q34 üzerinde lokalize olan ALAD, tek bir gen tarafından sentezlenir. Enzimlerin çoğunda görüldüğü gibi ALAD geni de polimorfiktir. Gen üzerinde 8 adet gen varyantı tarif edilmiştir. Bu polimorfizmler içerisinde en yaygın ve popüler olanı; ALAD geninde ekson 4'te tespit edilen pozisyon 177'deki G?C transversiyonudur. Bu transversiyon; ALAD1 ve ALAD2 şeklinde 2 kodominant alelin, ALAD1-1, ALAD1-2 ve ALAD2-2 şeklinde 3 fenotipin ortaya çıkmasına neden olur.Çalışmanın ilk bölümünde, yeni doğum yapmış 97 gönüllü annenin plasenta örneklerinde Pb konsantrasyonları ölçüldü. Ölçüm için grafit fırınlı AAS tekniği kullanıldı.Çalışmanın ikinci bölümünde ise, bu annelerin kan örneklerinde ALAD G177C tek nükleotid polimorfizmi (SNP) araştırıldı. İzole edilen DNA'ların ALAD bölgesi, PCR tekniği ile amplifiye edildi. PCR ürünü olan oligonükleotidler RFLP tekniği ile kesildi. Bireylerde polimorfizm genotip frekansları; % 92,8'si homozigot tipik, % 6,2'si heterozigot, % 1,0'i homozigot atipik genotip olarak belirlendi. Alel frekansları ise; ALAD1 alel frekansı % 95,9 ve ALAD2 alel frekansı % 4,1 olarak tespit edildi.Çalışmanın sonucunda; Pb düzeyinin, homozigot atipik genotipte (18,53 ppb), heterozigot (11,41±4,07 ppb) ve homozigot tipik genotiplerden (8,03±2,73 ppb) istatistiksel olarak yüksek olduğu belirlendi (p=0,010). Anne yaşı (29,63±4,94) ile plasenta Pb düzeyi arasında ise korelasyon tespit edilmedi (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The Effect of Delta-Aminolevulinic Acid Dehydratase (ALAD) Polymorphism on Lead Levels in PlacentaThe aim of our study is to determine the frequency of ALAD G177C polymorphism in Turkish population, research the correlation between maternal ALAD G177C polymorphism with Pb levels in placenta thanks to determining Pb levels in placenta samples, detect whether this polymorphism has a modified effect on Pb levels in placenta and manage to draw attention to the health problems because of Pb toxicity in infant.?-ALAD known as porphobilinogen syntase (PBGS), is the second enzyme of heme biosyntesis pathway. ?-ALAD, an essential metalloenzyme for cytoplasmic and aerobic organism, is inhibited by lead stoichiometrically.ALAD, localized on chromosome 9q34, synthesized by a single gene. ALAD gene is polymorphic as is seen in most of enzymes. 8 gene variants have been described on the gene. G?C transversion on exon 4 position 177 is the most widespread and popular one among these polymphormisms. This transversion causes to occur 2 codominant allel ALAD1 and ALAD2 with 3 phenotype ALAD1-1, ALAD1-2 and ALAD2-2.In the first part of the study, Pb concentration was measured in placenta samples of 97 volunteer puerperants. Graphite furnace AAS technique was used for the measuring.In the second part of the study, ALAD G177C single nucleotide polymorphism (SNP) was investigated in these mothers? blood samples. The ALAD region of the isolated DNAs, were amplified via PCR technique. The amplified oligonucleotides were cut via RFLP technique. The polymorphism genotype frequency of the individuals were determined; % 92,8 homozygote typical, % 6,2 heterozygote and % 1,0 homozygote atypical genotype. The allel frequency of the individuals were determined; % 95,9 for ALAD1 and % 4,1 for ALAD2.In consequence of the study; Pb levels in homozygote atypical genotype (18,53 ppb) were determined higher than heterozygote (11,41±4,07 ppb) and homozygote typical genotype (8,03±2,73 ppb) statistically (p=0,010). There was no correlation between maternal age (29,63±4,94) and Pb levels in placenta (p>0,05).