Bankalarda örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Düzce ili örneği
The relationship between organizational justice and organizational commitment in banks: The example of Duzce province
  1. Tez No: 465934
  2. Yazar: ÖMER KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Kamu Bankaları ve Özel Bankalar, Organizational Justice, Organizational Commitment, Public Banks and Private Banks
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşletme çalışanlarının örgüte olan bağlılıkları örgütün geleceğini ve başarısını etkilediği için, örgütsel bağlılık, işletme yöneticilerinin üzerinde durduğu önemli konulardandır. Örgüte olan bağlılığı yüksek olan çalışanlardaki etkinlik ve verimlilik artışının, örgütsel amaç ve hedeflere ulaşmada etkili olduğu düşünülmektedir. Örgütsel bağlılık, yönetime karşı olan güven ve iş doyumu, çalışanların örgütsel adalet algılarından etkilenmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında, banka çalışanlarının örgütsel adalet algıları ile örgütsel bağlılıklarının tespit edilmesi ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında, örgütsel adalet kavram, boyut ve teorileri ile örgütsel adaletin sonuçları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, örgütsel bağlılığın benzer kavramlarla ilişkisi, örgütsel bağlılık sınıflandırmaları, örgütsel bağlılığa etki eden faktörler ve örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık ilişkisi ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ampirik kısmında, örgütsel adalet algısının çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için, Düzce il merkezinde faaliyet gösteren kamu bankalarında ve özel bankalarda ampirik bir çalışma uygulanmıştır. Veriler anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 23 veri analiz programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bankalarda görev yapanların örgütsel adalet algıları ile duygusal ve normatif bağlılıkları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Banka çalışanlarının dağıtım adaleti ve süreç adaleti algıları ile devam bağlılıkları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, banka çalışanlarının etkileşim adaleti algıları ile devam bağlılıkları arasında bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak, banka çalışanlarının demografik özellikleriyle örgütsel adalet algıları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki incelenmiş ve genel olarak, örgütsel adalet algısı ve örgütsel bağlılığın, demografik özelliklere göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since organizational commitment of emloyees affects the future and success of the organization, organizational commitment is an important issue for business managers. It is believed that the efficiency and productivity increase in employees with high organizational commitment is effective in achieving organizational goals and objectives. Organizational commitment, confidence in management and job satisfaction are influenced by employees' perceptions of organizational justice. In this thesis, it was aimed to determine the organizational justice perceptions and organizational commitment of bank employees and measure the relationship between these two variables. The study consists of two main parts. In the theoretical part of the study, the concept, the dimensions and theories of organizational justice, and the results of organizational justice are emphasized. In addition, the relation between organizational commitment and similar concepts, organizational commitment classifications, factors affecting organizational commitment, organizational justice and organizational commitment have been explained in detail. In the empirical part of the study, the impact of organizational justice perception on organizational commitment of employees is examined. An empirical study has been carried out in public banks and private banks operating in Düzce province in order to examine the relationship between the variables. The data was collected using the survey method. SPSS 23 data analysis program was used for the analysis of the data. As a result of these analyzes, a positive relationship was found between the perceptions of organizational justice and affective and normative commitment of those working in banks. It has been concluded that there is a negative relationship between the perceptions of distributive justice and procedural justice and continuance commitment of bank employees. Moreover, it has been found that there is no relationship between the perceptions of interactional justice and continuance commitment of bank employees. Finally, the relationship between demographic characteristics, organizational justice perceptions and organizational commitment of bank employees was examined and it was determined that organizational justice perception and organizational commitment did not differ according to demographic characteristics.