Hemşirelerin problem çözme yeteneklerine güven düzeylerinin, iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi
The effects of nurses' confidence in problem solving skills on job satisfaction and organizational commitment
  1. Tez No: 792135
  2. Yazar: OMAR ABED ALI ALAH ALI ALAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, örgütsel bağlılık, iş tatmini, problem çözme, Nurse, organizational commitment, job satisfaction, problem solving
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sağlık profesyonellerinin etkili, güven verici ve kaliteli uygulamalar yapabilmeleri, uygulamalarında ortaya çıkan sorunlara uygun çözümler bulabilmeleri ve bakım kalitesini artırabilmeleri için problem çözme becerilerine sahip olmaları ve bu becerileri geliştirmeye çaba göstermeleri kritik öneme sahiptir. Araştırma hemşirelerin problem çözme yeteneklerine olan güvenlerinin, iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerine etkilerini belirlemeyi ve bu değişkenlerin birbirleri arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan tanımlayıcı ve ilişki arayıcı modeldedir. Araştırmanın evreni Kırşehir merkezindeki bir özel hastanede görev yapan, araştırmaya katılmayı kabul eden ve dahil edilme kriterlerine uyan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri tanıtıcı bilgi formu, Kişilerarası Problem Çözme, İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık ölçekleri ile toplanmıştır. Araştırmada hemşirelerin problem çözme yeteneklerine olan güvenleri ile iş doyumu ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi araştırmak için Yapısal Eşitlik Modeli analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Kişiler Arası Problem Çözme değişkeninin, Örgütsel Bağlılık (γ= 0,82) ve İş Doyumu (γ= 0,89) değişkenleri üzerinde yüksek düzeyde etkisinin olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonunda hemşirelerin problem çözme yetkinliklerini, iş tatminlerini ve örgütsel bağlılıklarını artırabilecek hizmet içi eğitimler, uygulamalar ve farklı çalışmalara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is critical for healthcare professionals have problem-solving skills and strive to develop these skills so that they can make effective, reassuring, and high-quality practices, enable to find appropriate solutions to the problems that arise in their practice and to improve the quality of care. The research is in a descriptive and relational model that aims to determine the effects of nurse's confidence in their problem-solving abilities on their job satisfaction and organizational commitment and to reveal the relationships between these variables. The population of the research consists of nurses who work in a private hospital in the center of Kırşehir, agree to participate in the research and meet the inclusion criteria. The data of the research were collected with the introductory information form, Interpersonal Problem Solving, Job Satisfaction and Organizational Commitment scales. In the research, Structural Equation Model analysis was used to investigate the relationship between the confidence of nurse's in their problem-solving abilities, their job satisfaction, and their organizational commitment. As a result of the research, it was determined that the Interpersonal Problem-Solving variable had a high effect on the Organizational Commitment (γ= 0.82) and Job Satisfaction (γ= 0.89) variables. At the end of the study, some suggestions were made for in-service trainings, practices and different studies that could increase nurses' problem-solving competencies, job satisfaction and organizational commitment.