Profesyonel futbolcuların fiziksel ve fizyolojik değerlendirilmelerinde kullanılan farklı yöntemlerin karşılaştırılması
Comparision of different evaluation methods of professional soccer players' physical and physiological characteristics
  1. Tez No: 334149
  2. Yazar: ÖZCAN BİZATİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Soccer, Tests, Software supported non-invasive method, Physical and Physiological Capacity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı futbolcuların fiziksel ve fizyolojik kapasitelerini ölçmede kullanılan güncel laboratuar ve saha testlerinin nispeten yeni bir yaklaşım olan yazılım destekli non-invaziv yöntem (YDNY) ile karşılaştırılarak en uygun ve en hızlı yöntemin belirlenmesidir. Bu çalışmaya 2012-2013 sezonu Türkiye Süper Liginde mücadele eden bir futbol takımının yaş ortalamaları 26,30±2,98 yıl olan 23 profesyonel futbolcusu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan sporcuların ilk olarak antropometrik ölçümleri (boy, vücut ağırlığı, deri kıvrım kalınlığı), YDNY ölçümleri ve VO2maks ölçümleri yapılmıştır. İkinci olarak laktik asit ölçümleri (koşu bandında), üçüncü olarak aerobik kapasite (yo-yo IR1) ölçümleri, dördüncü olarak anaerobik kapasite (sürat ve sürat yorgunluk güç koruma) ölçümleri yapılmıştır Verilerin analizinde SPSS (Ver.17) analiz programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılan sporculardan elde edilen verilerin ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Daha sonra gruplara ait verilerin normal dağılıp dağılmadığına Shapiro-Wilk testi ile bakılmıştır. Değişkenlerin normal dağılım gösterdiği durumlarda, üçlü gruba ait değişkenler arasında istatistiksel olarak farklılık olup olmadığı ? Tekrarlı Ölçümler ANOVA kullanılarak belirlenmiştir. Farklılık çıkması halinde, farklılıkların nereden kaynaklandığını belirlemek için Bonferroni testi kullanılmıştır. İkili ölçümler arası farklılıkların incelenmesi eşleştirilmiş örneklem t testi, ilişkilerin incelenmesinde korelâsyon kullanılmıştır. Bütün istatistiksel yöntemler için yanılma düzeyi (?) 0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan ölçümler sonrasında 2 mmol KA değerleri ile YDNY ölçümleri sonucunda elde edilen Aerobik eşik koruma KA değerleri, Dört mmol KA değerleri ile Yo-yo IR1 KA değerleri, VO2maks KA değerleri ile Yo-yo IR1 KA değerleri, Direkt VO2maks KA değerleri ile Dört mmol KA değerleri, Dört mmol eşik hızı ile Yo-yo IR1 hızı değerleri, YDNY VO2maks değerleri ile Direkt VO2maks değerleri, YDNY VO2maks değerleri ile Yo-yo IR1 VO2maks değerleri benzerlikler tespit edilmiştir. YDNY Anaerobik eşik KA değerleri ile Dört mmol KA değerleri, VO2maks KA değerleri ve Yo-yo IR1 KA değerleri, YDNY Anaerobik Eşik hızı değerleri ile Dört mmol eşik hızı değerleri, YDNY Anaerobik Eşik hızı değerleri ile Yo-yo hızı değerleri, arasında farklılık tespit edilmiştir. Anahtar Kalimeler: Futbol, Testler, Yazılım Destekli Non-invaziv Yöntem, Fiziksel ve Fizyolojik Kapasite
Özet (Çeviri)
Comparision of Different Evaluation Methods of Professional Soccer Players? Physical and Physiological Characteristics The aim of this study is determination of the most suitable and fastest method to measure the physical and physiological capacities of soccer players by comparing labratory and field tests with software supported non-invasive method (SSNM) relatively new approach. A total of twenty three professional players from the Turkish Super League team were joined the study as voluntarily. The mean age of the players was 26,30±2,98. First of all all players were joined the antropometric measurements (height, weight, fat), SSNM measurements and VO2max measurements. Secondly, lactic asid tests were applied. Thirdly, Aerobic capacity (Yo-yo IR1) test was completed. And finally, anaerobic capacity (Sprint, Sprint Fatigue-Power Maintanence) test were completed. SPSS (Ver.17) was used to analysis of data. First of all, the means and standart deviations of data collected from the participants was calculated. Shapiro-Wilk test was used to distribution of data. If variables are distributed normally, repeated measures of ANOVA was used to analysis of variable within the triple groups to learn the statistical differences. If there were differences, to determine source of the differences Bonferroni test was used. Paired-Samples t test was used to investigate the differences between binary groups measurements, and coorelation was used to investigation of relationships. Alpha (?) level was set as 0,05 for statistical significance As a esult of the measurements, 2mmol HR values and Aerobic threshold maintanence values obtained from the SSNM measurements, 4mmol HR values and Yo-yo IR1 HR values, VO2max HR values and Yo-yo IR1 HR values, VO2max HR values and 4mmol HR values, 4mmol threshold running speed values and Yo-yo IR1 running speed values, SSNM VO2max values and VO2max values, SSNM VO2max values and Yo-yo IR1 VO2max values were similar. But there were differences between SSNM anaerobic threshold HR values and 4mmol HR values, VO2max HR values and Yo-yo IR1 HR values, SSNM anaerobic threshold running speed values and 4mmol threshold running speed values, SSNM anaerobic threshold running speed values and Yo-yo IR1 running speed values.