Tam ve kısmi dişsizlik halinde uygulanan ve farklı şekillerde yüklenen implantların uzun dönemde yaşam kalitesine olan etkisinin incelenmesi
Observation of the effect of loading implants in different ways on the long-term quality of life in fully and partially edentulism
- Tez No: 334152
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR İÇTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı etki profili, Ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi, Dental implant, Dental implant, Oral health impact profile, Oral health related quality of life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tam Ve Kısmi Dişsizlik Halinde Uygulanan Ve Farklı Şekillerde Yüklenen İmplantların Uzun Dönemde Yaşam Kalitesine Olan Etkisinin İncelenmesi Günümüzde tam ve kısmi dişsiz hastaların implant destekli protezlerle rehabilitasyonu başarı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastaların beklentilerinin karşılanması, memnuniyetlerinin ve yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla yapılan araştırmalar implant uygulamalarını sıkça tercih edilen tedavi protokolleri haline getirmeye başlamıştır. İmplant tedavisinin hasta memnuniyetini arttırdığı bilinmesine rağmen hala bu konu hakkında yapılan çalışmalar literatürde sınırlıdır. Ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi, bireyin ağız sağlığının toplam sağlık ve iyi olma hali üzerine ne derece etkili olduğunu tanımlar. Son 20 yılda bilim adamları, psikologlar ve sağlık profesyonelleri bu konseptin geliştirilmesi için farklı ölçekler arayışına girmişlerdir. Oral Health Impact Profile (OHIP) ölçeği bu amaçla kullanılan, geçerli, güvenilir ve spesifik bir ölçektir.Bu çalışmanın amacı kliniğimizde tam ve kısmi dişsiz hastalarda uygulanan ve farklı şekillerde yüklenen implant destekli protetik rehabilitasyonların yaşam kalitesine olan etkisinin OHIP-14 ölçeğine göre geleneksel protetik rehabilitasyonlarla karşılaştırmalı incelenmesidir. Bu çalışma; Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı?nda dental implant tedavisi uygulanmış ve Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı?nda implant destekli tam ve sabit protetik tedavileri ve diş destekli sabit protetik tedavileri, geleneksel tam ve hareketli bölümlü protezler ile tedavileri tamamlanmış hastalar üzerinde gerçekleştirilmiş retrospektif bir çalışmadır. Bu amaçla toplam 150 hastanın OHIP-14 kayıtları alınmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, dental implant uygulamasının hastaların ASYK?sını yükselttiği ve skorların farklı protetik restorasyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Observation Of The Effect Of Loading Implants In Different Ways On The Long-Term Quality Of Life In Fully And Partially Edentulism Recently, implant supported restorations are succesfull treatment options for rehabiliting totally and partially edentulous patients. Regarding the patients? demands, providing their satisfaction and improving the quality of life are the main reasons for widely preferring the implant supported prosthesis. Although it is known that implant treatment improved the qulity of life, there is limited investigation on this field. Oral health-related quality of life characterizes a person's perception of how oral health influences an individual's life quality and overall well being. This concept has received a lot of attention in the past two decades from sociologists, psychologists and the health professions, with different instruments has been developed to measure oral health-related quality of life. The oral health impact profile (OHIP) is a spesific oral health related quality of life instrument used to measure subjects perception of the social impact of oral disorders on their well being. The aim of the study is the observation of the effect on long-term quality of life of implemented in full and partial edentulism and loaded in different ways implant supported prosthetic rehabilitations relatively. This study is a retrospective investigation, that applied on patients, who have implant supported and conventional prosthetic therapy in Ankara University Faculty of Dentistry, Oral Surgery and Prosthodontic Department. The OHIP-14 records of 150 patients were taken for this aim. When the results are examined it is determined that, dental implant application is found to improve patients OHRQoL. The scores between different prosthetic rehabilitation groups showed statistically significant differences.