Voleybolda servis ve manşet becerilerinin öğretiminde geribildirimin etkisi
The influence of feedback on teaching of serving and forearm skills in volleyball
  1. Tez No: 334155
  2. Yazar: BEHROUZ GHORBANZADEH KOSHKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİCAN BAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri Öğrenimi, Görsel Geribildirim, Manşet, Servis, Sözel Geribildirim Voleybol, forearm, Serve, Skill Learning, Verbal Feedback, Visual Feedback, Volleyball
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada voleybolda servis ve manşet becerilerinin öğretiminde sözel, görsel ve sözel+görsel geribildirimin, başarıya olan etkisi incelenmiştir. Araştırmaya, 2012-2013 öğretim yılında, Özel Bilim Koleji? inde üç farklı şubede öğrenim gören ve beden eğitimi dersi alan 6. ve 7. Sınıf, her grupta 14 öğrenci olmak üzere toplam 42 öğrenci katılmıştır. Deneklerin 21?i kız ve 21?si erkektir. Öğrencilerin yaş ve spor yaş ortalamaları sırası ile sözel geribildirim grubu için 12.28 ± 0.46; 1.85 ± 0.62 görsel geribildirim grubu için 12.14 ± 0.37; 1.66 ± 0.44 ve sözel+ görsel geribildirim grubu için 12.21 ± 0.42; 1.91 ± 0.38 `dır. Araştırma verilerinin toplanmasında, bilişsel alanın bilgi+kavrama düzeyi için bilişsel alan ölçeği, devinişsel alanın beceri haline getirme düzeyi için ise beceri gözlem ölçeğinden yararlanılmıştır. Devinişsel alana ilişkin veriler, Sony HDR-CX250E HD video kamera ve SanDisk SDHC card kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada ön-test / son-test deney deseni kullanılmıştır. Oluşturulan ölçme aracının geçerlik çalışması için, CVI analizi testi kullanılmıştır Öğrencilerin bilişsel davranışlarının ön test ve son test ölçümlerinden elde edilen puanlar doğrudan analiz edilirken, devinişsel alanda erişi ile ilgili video kayıtları uzmanlar tarafından değerlendirilip puanlandıktan sonra analiz edilmiştir. Grupların bilişsel ve devinişsel alan denkliklerinin saptanmasında levene testi kullanılmıştır. Grupların bilişsel ve devinişsel alan verilerinin dağılımlarının saptanmasında Shapiro-Wilk Analizi kullanılmıştır. Uzmanların kendi aralarındaki puanlamalarının güvenirliği için verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle ICC testi kullanılmıştır. Verilerin betimsel istatistikleri hesaplanmış ve analizinde sözel, görsel ve sözel+görsel geribildirim alan grupların kendi içinde ön test ve son test puanları arasında fark olup olmadığını test etmek amacıyla, bağımlı gruplar için ?Paired T-Test, Analizi? ve gruplar arasında fark olup olmadığını test etmek amacıyla ANOVA Testi kullanılmıştır. Deney gruplarının kendi içlerindeki ön test son test puanları arasında tüm grupların son test puanlarında artma olduğu gözlenmiştir. Sözel+görsel geribildirim grubunda ise son testlerdeki yükselmenin en yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Voleybolda manşet becerisi öğreniminde kullanılan sözel, görsel ve sözel+görsel geribildirim gruplarının bilişsel alan başarı düzeyleri arasındaki farkın analizinde gruplar arasında fark olduğu görülmektedir [F(39, 2)=26.87;p=0.001]. Farkın sözel+görsel geribildirim grubundan kaynaklandığı bulunmuştur. Voleybolda manşet becerisi öğreniminde kullanılan sözel, görsel ve sözel+görsel geribildirim gruplarının devinişsel alan başarı düzeyleri arasındaki farkın analizinde gruplar arasında fark olduğu görülmektedir [F(39, 2)=7.807;p=0.001]. Farkın sözel+görsel geribildirim grubundan kaynaklandığı bulunmuştur. Voleybolda servis becerisi öğreniminde kullanılan sözel, görsel ve sözel+görsel geribildirim gruplarının bilişsel alan başarı düzeyleri arasındaki farkın analizinde gruplar arasında fark olduğu görülmektedir [F(39, 2)=58.82;p=0.001]. Farkın sözel+görsel geribildirim grubundan kaynaklandığı bulunmuştur. Voleybolda servis becerisi öğreniminde kullanılan sözel, görsel ve sözel+görsel geribildirim gruplarının devinişsel alan başarı düzeyleri arasındaki farkın analizinde gruplar arasında fark olduğu görülmektedir [F(39, 2)=77.18;p=0.001]. Farkın sözel+görsel geribildirim grubundan kaynaklandığı bulunmuştur. Sonuçta, voleybolda servis ve manşet becerilerinin öğretiminde video ve öğretmen tarafından sağlanan sözel+görsel geribildirimin, öğrenci başarısına olumlu yönde katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of visual, verbal and verbal+visual feedback on the success of serves and forearm skills training in volleyball. A total of 42 students having education in three different classes of Özel Bilim Koleji (private high school) in 2012-2013 academy year participated in this study. These students were in 6th and 7th grade and having physical training lectures and each of three groups consisted of 14 students. 21 of participants were females and 21 were males. Age and sport age averages of students were 12.28 ± 0.46; 1.85 ± 0.62 for verbal feedback group; 12.14 ± 0.37; 1.66 ± 0.44 for visual feedback group and 12.21 ± 0.42; 1.91 ± 0.38 for verbal+visual group. In data collection, cognitive domain scale was used for knowledge+comprehension level of cognitive domain and skill observation scale was used for the level of turning psychomotor domain into skill. Data of physcomotor domain were collected via Sony HDR-CX250E HD video camera and SanDisk SDHC card. In the study, experimental design with pre and post test control group was used. CVI analysis test was used for the reliability study of the measurement instrument. Scores obtained from pretest and posttest measurements on cognitive behaviors of students were analyzed directly. Video records related to access to physcomotor domain were scored and analyzed by specialists. Levene test was used to detect cognitive and physcomotor domain equivalents of groups. Shapiro-Wilk Analysis test was used to detect the distribution of physcomotor and cognitive domain data of groups. ICC test was used for the reliability of scorings made by specialists as data exhibit normal distribution. Descriptive statistics of data were measured and in order to detect any difference between pretest and posttest within visual, verbal and verbal+visual groups, ?Paired Samples T-Test, Analysis" was used for independent groups. ANOVA test was used in order to test any difference between groups for independent groups. It was observed posttest scores of all groups increased within all study groups. In verbal+visual group, the increase in posttest was found to be at the highest level. According to the analysis of the difference between cognitive domain success levels of the groups of visual, verbal and verbal+visual feedback used in forearm skills training in volleyball, it is seen that there is a difference between groups [F(39, 2)=26.87;p=0.001]. It was found that the difference resulted from verbal+visual feedback group. According to the analysis of the difference between psychomotor domain success levels of the groups of visual, verbal and verbal+visual feedback used in forearm skills training in volleyball, it is seen that there is a difference between groups [F(39, 2)=7.807;p=0.001]. It was found that the difference resulted from verbal+visual feedback group. According to the analysis of the difference between cognitive domain success levels of the groups of visual, verbal and verbal+visual feedback used in serve skills training in volleyball, it is seen that there is a difference between groups [F(39, 2)=58.82;p=0.001]. It was found that the difference resulted from verbal+visual feedback group. According to the analysis of the difference between psychomotor domain success levels of the groups of visual, verbal and verbal+visual feedback used in serve skills training in volleyball, it is seen that there is a difference between groups [F(39, 2)=77.18;p=0.001]. It was found that the difference resulted from verbal+visual feedback group. To conclude, it can be said that verbal+visual feedback provided by video and trainer in serve and forearm skills training can positively contribute to students' success.