Sporda sürdürülebilirliğin değerlendirilmesi
Evaluation of sport sustainability
- Tez No: 334163
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ TUNCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencisi, tutum, spor, sürdürülebilirlik, sports, sustainability, attitude, university students
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırma, Ankara?daki devlet üniversitelerinde sporla ilgili alanlarda lisans öğrenimi gören öğrencilerin sporda sürdürülebilirliğe ilişkin tutumlarının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi?nde sporla ilgili alanlarda öğrenimi gören 671 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, anket formu ile araştırmacı tarafından geliştirilen ?Sporda Sürdürülebilirlik Ölçeği (SSÖ)? kullanılmıştır. Ölçekte Cronbach?ın Alpha değeri .091 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Simirnov testi ile analiz edilmiştir. Tüm değişkenlere göre veriler normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testler ile analiz işlemi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS for Windows 16.0 bilgisayar programında; ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerler ile yüzdelik sayılar, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin tutum puanları ortalamaları üzerine yapılan analiz sonucunda, öğrencilerin olumlu sürdürülebilirlik tutumuna sahip oldukları belirlenmiştir. Kadınların ve erkelerin sürdürülebilirlik tutumlarının benzer olduğu, ancak kadınların bireysel sürdürülebilirliğe ilişkin tutumlarının erkeklerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Öğrenim görülen bölümün sporda sürdürülebilirlik tutumu bakımından önemli bir değişken olduğu, spor yöneticiliği bölümünde öğrenim görenlerin sürdürülebilirlik tutum puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca en uzun süre yaşanılan yerleşim biriminin sürdürülebilirlik tutumunda etkili olduğu büyükşehirde yaşayanların sporda sürdürülebilirliğe karşı daha duyarlı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenim gördüğü bölümü spor alanında çalışmak için tercih edenlerin sürdürülebilirlik tutumları diğerlerine göre yüksek bulunmuştur. Lisanslı sporcuların tutumları lisanslı sporcu olmayanlara göre daha yüksektir. Yaş, branş, en son mezun olunan okul türü, öğrenim görülen sınıf, öğrenim gördükleri bölümü seçmelerinde etkili olan kişi, refah düzeyinin sporda sürdürülebilirlik tutumu üzerinde etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak, spor alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin SSÖ ifadelerine verdikleri tepkilerin genellikle istendik yönde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the students? thoughts towards sport sustainability who were studying at the sports departments of State Universities in Ankara. The research?s sample group consisted of 671 students who were studying at the department of sports at Ankara University, Gazi University and Hacettepe University. Personal information form and Sport Sustainability Questionnaire (SSQ) form were developed by the researcher to use for data collection. Coronbach?s Alpha value was 0.91. The data?s, normal distribution for the data were analyzed with non-parametric tests. Data obtained from the survey was tested by mean, median, Standard deviation, minimum and maximum values, percentage, Mann-Whitney U test and Kruskall-Wallis test. The analysis of the attitude averages of points showed that the students had a positive sustainability. Sustainability of attitudes among men was similar to those of women and women had higher valued than men in individual attitudes toward sustainability. There were also differences according to the sport department the students were studying. Sports management students had higher sustainability attitude scores than other students. In addition, the longest living period in the type of settlement municipality also effected the attitudes towards sustainability. Those who lived in big cities were more sensitive to sustainability than other. Those who preferred the area of study to make living had higher sustainability than others. Licensed athletes? attitudes were higher than non-athletes. There was no effect of age, branch, the last school graduated, the class being studied in, the person influenced them to study and the welfare of them over the attitude of sustainability in sport. As a result, the responses of the university students who were studying at sports departments to SSQ were towards the expectations of the investigator.