Masa başı çalışan kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması ve fiziksel aktiviteyi etkileyen faktörlerin incelenmesi
The comparison of the measurement methods of physical activity levels and examination of the factors to effect physical activity in women who have desk jobs
  1. Tez No: 334162
  2. Yazar: SEMA CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEVİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Adım Sayısı, Fiziksel Aktivite Seviyesi, Toplam Enerji Tüketimi, Number of steps, Physical activity level, Total energy consumption
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın amacı masa başı çalışan kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması ve fiziksel aktiviteyi etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Araştırmaya kamu kurumunda masa başında çalışan 50 sağlıklı kadın (yaş: 34,80±5,93 yıl;boy: 158,04±0,0 cm; vücut ağırlığı: 61,82±7,53 kg; BKİ: 24,61±2,77 kg/m2) gönüllü katılmıştır.Araştırmada öncelikli olarak katılımcıların antropometrik ölçümleri (boy, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, bel çevresi, kalça çevresi ve bel/kalça oranı) alınmış ve tanımlayıcı bilgi formu (yaş, medeni durum, öğrenim durumu, gelir durumu, sigara kullanım durumu, çocuk sayısı ve yaşları) doldurulmuştur. Bu ölçümleri takiben fiziksel aktivite seviyeleri (FAS); 7 gün dominant kolun triceps kası üzerine takılan çok sensörlü kol bandı (Sense Wear Armband-SWA) (23,2±1,6 saat/gün), bel bölgesine takılan pedometre (13,7±1,5 saat/gün) ve 7 Günlük Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (7-g-FADA) ile ölçülmüştür. Katılımcıların ortalama adım/gün sayıları 10941±2236 olarak bulunurken adım sayıları bakımından SWA ve pedometre arasında r=0,735; p0,05).Sonuç olarak; FAS?ın belirlenmesinde tek başına anket, pedometre veya SWA ile elde edilen sonuçların yeterli olmadığı, bir arada kullanımlarından elde edilecek sonuçlarla daha doğru değerler ortaya çıkacağı görülmüştür. Ayrıca pedometrelerin FAS ölçümünde kullanımıyla ilgili bilgilendirmelerin yapılması gerektiği ve bunların ucuz, kolay kullanılabilen ve motivasyonel araçlar olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the methods used for measuring physical activity level and to examine the factors that affect physical activity in women who have desk jobs. 50 healthy women who work at desks in a public institution (age: 34,80±5,93 years, height: 158,04±00 cm, body weight: 61,82±7,53 kg, Body Mass Index (BMI) 24,61±2,77 kg/m2) participated voluntarily.For the study, primarily anthropometric measurements (height, weight, BMI, waist circumference, hip circumference, and waist/hip ratio) were taken and then personal information forms (age, marital status, education level, income level, smoking status, number of children and their ages) were completed. Daily physical activity levels were measured with multisensor arm band on the dominant arm triceps muscle (Sense Wear Armband-SWA) (23,2±1,6 hours/day), waist-mounted pedometer (13,7±1,5 hours/day), which were worn for 7 days and, the 7-Day Physical Activity Assessment Questionnaire (7-d-FADA).Average number of participants steps (STEP) were found 10941±2236 step/day. Significant correlation for the number of steps between the SWA and pedometer was r=0,735; p0,05), both measured by SWA.According to the results, it has been observed that questionnaire, pedometer, or SWA are not only sufficient for PAL determination, but more accurate values can be obtained with the results achieved by utilization of all these methods. It is believed that information should be provided related to the use of pedometers in PAL calculations and that pedometers are motivational tools.