Kolşisin kullanan böbrek fonksiyonu normal, kronik böbrek yetmezliği ve böbrek nakli hastalarında kolşisin kan düzeyleri
Plasma colchicine levels in patients with normal kidney function, chronic kidney disease and renal transplant
- Tez No: 334219
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KEVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: plasma colchicine levels, chronic kidney disease, renal transplant, colchicine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kolşisin kullanan böbrek fonksiyonu normal, kronik böbrek hastalığı ve böbrek nakli hastalarında kolşisin kan düzeyi Kolşisin, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında atakların önlenmesi ve sekonder renal amiloidozisin engellenmesinde, Gut hastalığında atak ve profilakside yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç ile yan etki ve bazen letal toksite gözlenebilmekte ve ilacın gerek kronik böbrek hastalığı ve karaciğer hastalıklarında gerek ise metabolizması etkileyen diğer ialçlar ile birlikte kullanımında dikkatli olunması gerktiği bildirilmektedir. Bunlar arasında CYP3A4 inhibisyonu yapan ilaçlar kolşisin eliminasyonunu inhibe etmekte ve etkinliğini artırmaktadır. Bilindiği gibi börek nakli sonrasında siklosporin ve takrolimus CYP3A4 sistemini inhibe etmekte ve bu ilaçlardan siklosporin kullanımı ile kolşisin eliminasyonunun inhibisyonu gösteriimiştir. Biz çalışmamızda kronik böbrek hastalığı olan (evre 3-4) ve evre 5 kronik hemodiyaliz hastaları ve böbrek nakli yapılmış olan ve kolşisin kullanan hastalarda kan kolşisin düzeylerini ölçümleyerek kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin?de takip edilmekte olan ve AAA hastalığına bağlı renal amiloizodis gelişen ve hemodiyaliz uygulanan 6 hasta, renal amiloidozis gelişmemiş AAA hastalığı olan 6 kontrol hastası, AAA olan ve renal amiloidozis gelişen 2 ve 1 Gut hastalığı ve KBH olan hasta toplam 3 hasta (evre 3-4 KBH), AAA bağlı son dönem KBH gelişen ve böbrek ankli yapılan 6 hasta (toplam 19 hasta) dahil edildi. Hastalara 3 gün kolşisin kesildikten sonra 1 mg kolşisin verildi ve 0-1-2-4-8-24.saatte plazmaları alındı. Hastaların kolşisin düzeyleri high performance liquid chromatomography (HPLC) ile ölçümlendi. Gruplar arası Cmax, Eğri Altı Alan (EAA0-24) karşılaştırıldı. Çalışmada kontrol grubunda Cmax: 0.32±0.006 nmol/ml, EAA0-24: 5.3±1.6 nmol?saat/ml saptanırken, hemodiyaliz grubunda Cmax: 1.5±0.4 nmol/ml ve EAA0-24: 30±8.5 nmol?saat/ml olarak, düşük GFH olan grupta Cmax: 0.5±0.15 nmol/ml, EAA0-24: 8.0±1.8 nmol?saat/ml bulundu. Böbrek nakli grubunda ise Cmax: 1.2±0.9 nmol/ml, EAA0-24: 17.0±8.0 nmol?saat/ml olarak bulundu. Bu düzeylere bakıldığında en yüksek değerler hemodiyaliz grubunda gözlenirken ikinci yüksek düzeyler böbrek nakli grubunda dikkati çekmekteydi. Sonuç olarak özellikle diyaliz hastalarında ve böbrek nakli hastalarında kolşisin kullanımında doz ayarlaması yapılmalı ve yan etki, toksite açısından hastalar dikkatle izlenmelidir. Anahtar kelime: plazma kolşisin düzeyi, kronik böbrek yetmezliği, böbrek nakli, kolşisin
Özet (Çeviri)
Plasma Colchicine levels in patients with normal kidney function, chronic kidney disease and renal transplant Colchicine is widely used for the treatment of acute gout, prophylaxis and the prevention from Familial Mediterranian Fever (FMF) attacks in which it can reduce the incidence of the primary complication; sistemic amyloidosis. Adverse effects of colchicine can be seen in therapeutic doses but the toxicity is rare, though it can be lethal. We should be careful in prescribing this drug for patients with chronic renal and hepatic diseases and using drugs interacting with colchicine. These drugs inhibit CYP3A4 enzyme activity thereby decrease elimination of colchicine and increase its biological effect. As it is known, cyclosporin and tacrolimus are used in patients with renal transplant which inhibit CYP3A4 activity and cyclosporin interaction with colchicine was shown in several studies, indicating substantially higher colchicine exposures when combined with cyclosporine. In our study we purposed to measure the plasma levels of colchicine in patients with chronic kidney disease (stage 3-4) and ESRD on hemodialysis and renal transplant. All the patients enrolled in this study were followed in Ankara University Faculty of Medicine; 6 patients on hemodialysis because of FMF renal amyloidosis, 6 patients with FMF and no renal amyloidosis as a control group, 2 FMF and 1 Gout, in total 3 patients with CKD (stage 3-4), 6 patients with FMF and renal transplantation because of renal amyloidosis. Colchicine was discontinued for 72 hours then 1mg p.o. Colchicine was administered and blood samples in 0-1-2-4-8-24 hours were taken. The colchicine plasma levels were measured with high liquid chromatomography(HPLC). Maximum plazma concentration (Cmax), Area Under Curve (AUC0-24) were compared within groups. Coadministration of tacrolimus increased colchicine maximum observed plasma levels in transplant group: Cmax and mean AUC0-24 on average by 1.2±0.9 nmol/ml, 17.0±8.0 nmol?hour/ml, respectively, in control group Cmax and mean AUC0-24 on average by 0.32 ± 0.006 nmol/ml and 5.3±1.6 nmol?hour/ml, respectively, in hemodialysis group Cmax and mean AUC0-24 on average by 1.5±0.4 nmol/ml ve 30±8.5 nmol?hour/ml, respectively, in low GFR group Cmax and mean AUC0-24 on average by 0.5±0.15 nmol/ml, 8.0±1.8 nmol?hour/ml, respectively. According to these results, the highest colchicine plasma levels were in hemodialysis group, followed by transplant group. As a result, colchicine dose should be reduced and adverse effects and toxicity should be monitorised in hemodialysis and renal transplant patients.