Jeneralize prurituslu olgularda etyolojik faktörlerin restrospektif olarak araştırılması
Researching the etiologic factors in cases who complain of generalized pruritus
  1. Tez No: 334257
  2. Yazar: HATİCE GÜNGÖRDÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALPASLAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Jeneralize pruritus, etyoloji, sistemik, atopi, psikojenik, Generalized pruritus, etiology, systemic, atopy, psychogenic
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Jeneralize Prurituslu Olgularda Etyolojik Faktörlerin Retrospektif Olarak Araştırılması Amaç: Pruritus (kaşıntı), kaşıma isteğine neden olan rahatsız edici duygu olup deri hastalıklarında en sık görülen semptomdur. Deri hastalıklarında görülmekle beraber, pruritusun sistemik ve psikojenik nedenlerle de ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu çalışmadaki amacımız; Anabilim Dalımız polikliniğine jeneralize pruritus yakınması ile başvuran olgularda araştırdığımız etyolojik faktörlerin prevalansının belirlenmesi ve kendi klinik yaklaşımımızı paylaşmaktır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Otomasyon Sistemi aracılığı ile, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı?na 2009- 2013 yılları arasında 6-8 haftayı aşan pruritus yakınması ile başvuran 73 hastanın dosyaları olgu grubu olarak; pruritus dışında bir yakınma ile aynı zaman aralığında Anabilim Dalımıza başvuran, rastgele seçilen 150 hastanın dosyaları da kontrol grubu olarak incelendi. Bulgular: Hasta grubunun % 39,7?sinde atopi, % 28,8?inde psikiyatrik hastalık , % 27,4?ünde endokrin hastalık, 24,7?sinde hematolojik hastalık, %9.59?unda hepatobiliyer hastalık, % 8,2? sinde bir enfeksiyon hastalığı, % 6,85?inde malign hastalık, % 6,8?inde kontakt duyarlılık, % 4,1?inde şüpheli bir ilaç, % 1.4?ünde kronik renal hastalık, % 1,4?ünde çeşitli nöropatik nedenler bulundu. Sonuç: Pruritus yakınması olan hastaya yaklaşımda dermatolojik, sistemik ve psikojenik hastalıklara yönelik ayrıntılı bir öykü alınmalı ve fizik muayene yapılmalıdır. Öykü ve muayene bulgularının yönlendirmesi ile de laboratuar testleri yapılmalıdır. Altta yatan bir hastalık varsa tedavisi; tanı konulamayan hastaların ise takibi ve belli aralıklarla tekrar değerlendirilmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Researching the Etiologic Factors in Cases Who Complain of Generalized Pruritus Objective: Pruritus; which is the most common symptom in skin diseases, may be defined as a disturbing sense that causes itching. In addition to skin diseases, it should not be forgotten that pruritus can come in view as a result of many systemic and psychogenic disorders. The purpose of our study is to determine the prevalence of etiologic factors of pruritus and to share our clinical approach to patients who complain of generalized pruritus. Methods: We have analysed patient records of Çukurova University Medicine Faculty Balcalı Hospital, Dermatology and Venerology Department Outpatient?s Clinic between years 2009-2013. We selected 73 patient who complain of chronic pruritus for a time period more than 6-8 weeks, and 150 patient who apply for a skin disorder instead of chronic itch. Findings: In our patient group, etiologic findings are: 39.7 % atopy, 28.8 % psychiatric diseases, 27.4 % endocrinological diseases, 24.7 % hematological diseases, 9.59 % hepatobiliary diseases, 8.2 % infectious disease, 6.85 % malignancy, 6.8 % contact sensitivity, 4.1 % suspected drug usage, 1.4 % chronic renal disease, 1.4 % various neuropathic conditions. Conclusion: Chronic pruritus, that persists more than 6-8 weeks, may be a sign of underlying dermatologic, systemic and psychogenic disorders. Therefore; we should investigate the patient?s medical history and we should make physical examination.İf necessary, we may send the patient to laboratory and radiological tests. If we can find a sign of underlying dermatologic, systemic or psychogenic disorder; it should be treaten. If there is no evidence of an underlying disease, these patients should be followed up periodically.