Çocukluk çağında genişlemiş spektrumlu beta laktamaz pozitif ve negatif E. coli ile gelişen idrar yolu enfeksiyonlarının karşılaştırılması
The comparison of urinary tract infections with extended spectrum beta lactamase positive and negative Escherichia coli in childhood
- Tez No: 334270
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDES KALYONCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, idrar yolu enfeksiyonu, GSBL pozitif E. coli, antibiyotik direnci, risk faktörü, Children, UTI, ESBL producing E. coli, antimicrobial resistance, risk factor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) pozitif E. coli ile geçirilen idrar yolu enfeksiyonları (İYE) giderek artmaktadır. Bu durum antibiyotik tedavisinde güçlük yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı, GSBL pozitif E. coli üreyen İYE?leri değerlendirmek, GSBL pozitif ve negatif E. coli ile geçirilen İYE?leri risk etmenleri, aldıkları tedavi ve tedaviye yanıt yönünden karşılaştırmaktır. Bunun için hastalar, GSBL pozitif (1. grup) ve negatif (2. grup, kontrol grubu) İYE olmak üzere iki gruba ayrıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Çocuk Bölümü?nde yatarak ve ayaktan izlenen 44 GSBL pozitif İYE, yaş grubu benzer 54 GSBL negatif İYE olguları geriye dönük incelenerek karşılaştırıldı. 1. ve 2. grubun antibiyotik direnci ampisilin için sırasıyla %100?e karşı %52, amoksisilin- klavulanat için %98?e karşı %33, TMP-SMX için %86?ya karşı %46, kinolonlar için %61?e karşı %7 bulundu, aralarındaki fark anlamlı idi (p0.05). Tedavi amaçlı 1. grupta kullanılan ilaçların büyük çoğunluğu aminoglikozitler (%36) ve nitrofurantoin (%25) iken, 2. grupta sefalosporinler (%87) ilk sırada yer alıyordu. Kontrol idrar kültüründe üreme oranı her iki grupta düşük bulundu (1. grupta %11, 2. grupta %6, p>0.05). Sonuç olarak, özellikle hidronefroz ve nörojenik mesane gibi altta yatan hastalığı olan, son üç ay içinde hastanede yatış, antibiyotik kullanımı, enfeksiyon öyküsü olanlar ve sünnetsiz erkek çocuklarda GSBL pozitif E. coli ile İYE riski yüksektir. Son yıllarda artan karbapenem direnci nedeniyle GSBL pozitif İYE?de aminoglikozit tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
Extended spectrum beta lactamase (ESBL) producing E. coli is an increasing cause of urinary tract infection (UTI) and has with treatment difficulties. The aim of this study, to evaluate of UTI caused by ESBL positive E. coli and the comparison of UTI with ESBL positive and negative in children who were admitted to outpatient and inpatient clinics of Department of Pediatrics in Karadeniz Technical University Farabi Hospital between January 1, 2006 and December 31, 2008. Patients with UTI caused by E. coli were divided into two groups according to producing ESBL (Group 1) or not (Group 2). Of the 98 UTIs, 54 were in Group 1 and 44 were in Group 2 (control group). Control group were age-matched. Hospital records of the patients were evaluated retrospectively, according to several risk factors, symptoms, clinical signs, antimicrobial resistance, treatments and responses to the treatment. Antimicrobial resistance rates for ampicillin in Group 1 and Group 2 were 100% versus 52%, for amoxicillin-clavulanate 98% versus 33%, for TMP-SMX 86% versus 46%, for quinolones 61% versus 7%, and the differences between the two groups were significant (p0.05). The male patients without circumcision was higher in Group 1 (92% versus 50%). Urinary tract anomalies according to ultrasonography findings were higher in Group 1 (95% versus 43%, p>0.05). Majority of antibiotics using in Group 1 were aminoglycosides (36%) and nitrofurantoin (25%), in Group 2 cephalosporins (87%). Of the patients, five (11%) were treated succesfully with cephalosporins. Recurrence rates of control urinary cultures were low, 11% in Group 1 and 6% in Group 2. As a conclusion, It should be cautious in the patients without circumcision and having an underling diseases especially hydronephrosis, neurogenic bladder, history of hospitalisation and antibiotic use in three months for UTI with ESBL positive E. coli. Aminogycosides can be a treatment option for this infection, instead of carbapenems because of increasing infections with carbapenem resistant.