Tip-I diyabet hastalarında serum karbonik anhidraz ı ve ıı otoantikor düzeyleri ile diyabetik retinopati arasındaki ilişki
The relationship between serum carbonic anhydrase i-ii autoantibody levels and diabetic retinopathy in type-I diabetes patients
- Tez No: 334272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Karbonik anhidraz otoantikor I-II, Diabetic retinopathy, Carbonic anhydrase I-II autobodies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Tip-I Diyabet olgularında serum karbonik anhidraz I-II (KA-I ve II) otoantikor düzeyleri ile diyabetik retinopati arasındaki ilişkiyi incelemek Materyal ve Metod: Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı?nda, Eylül 2011- Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya, 37 Tip-I diyabet ve 47 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Diyabetik grup, diyabetik retinopatisi olan (n=17) ve olmayan (n=20) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hasta ve kontrol grubundan elde edilen serum örneklerinden, KA-I ve KA-II otoantikor düzeyleri ölçülerek istatistiksel olarak kıyas yapıldı. Ayrıca diyabetik maküler ödem ile KA-I ve KA-II otoantikoları arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Yaş ortalaması diyabetik grupta 36.02±9.7 yıl, kontrol grubunda 33.9±10.7 idi. Diyabetik olgularla sağlıklı kontrol grubu arasında KA-I ve KA-II otoantikor düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık mevcut değildi (sırasıyla p=0.264, p=0.057). Diyabetik retinopatisi olan grup ile olmayan grup arasında KA-II otoantikor düzeyi açısından anlamlı bir farklılık mevcutken (p=0.002), bu farklılık KA-I otoantikor düzeyleri için söz konusu değildi (p=0.890). Diyabetik maküler ödem tespit edilen olgular (n=8) ile tespit edilmeyen olgular (n=37) arasında KA-II otoantikor düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık mevcutken (p=0.018), bu farklılık KA-I otoantikor düzeyleri için söz konusu değildi (p=0.999). Diyabetik hasta grubunda HbA1c düzeyleri ile KA II otoantikor düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki mevcutken (r=0.36, p=0.027), bu ilişki KA-I otoantikor düzeyleri için anlamlı değildi (r=0.12, p=0.445). Sonuç: Diyabetik retinopati ile KA-II otoantikoru arasında anlamlı korelasyon tespit ettik. Bununla birlikte bu ilişkinin daha net ortaya koyulması için daha geniş klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the relationship between serum carbonic anhydrase I-II (CA-I and II) autoantibody levels and diabetic retinopathy in subjects with type-I diabetes mellitus Materials and Methods: This study was performed at Department of Ophthalmology, Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University, Trabzon, Turkey between September 2011 and March 2013. Thirty-seven type-1 diabetic patients and a 47 healthy control group were included in to the study. The diabetic group was divided into two subgroups, with diabetic retinopathy (n=17) and without (n=20). CA-I and CA-II autobody levels in serum specimens from the all study group were measured and compared statistically. Additionally, the correlation between CA-I and CA-II autoantibody levels and the presence of diabetic macular edema was investigated. Results: Mean age was 36.02±9.7 years in the diabetic group and 33.9±10.7 years in the control group. No significant difference was determined in terms of CA-I and CA-II autoantibody levels between the diabetic and the control groups (p=0.264 and p=0.057, respectively). There was a significant difference in CA-II antibody levels between the diabetic retinopathy and non?retinopathy groups (p=0.002), but no such difference in terms of CA-I autoantibody levels (p=0.890). A statistically significant difference was found between the subjects with or with out diabetic macular edema in CA-II autoantibody (p=0.018) but the difference was not significant in CA-I autoantibody levels (p=0.999).There was a statistically significant positive correlation between Hb1Ac and CA-II autoantibody levels in the diabetic group (r=0.36, p=0.027), but the correlation with CA-I autoantibody levels was not significant (r=0.12, p=0.445) Conclusion: We have determined a significant correlation between diabetic retinopathy and CA2 autoantibody. However, in order to reveal this correlation more explicitly, broader clinical studies are needed.