Gestasyonel diyabetes mellitus tanılı hasta serumlarında sestrin 2 NRF 2 /KEAP 1 yolağının araştırılması
Investigation of sestrin 2 NRF 2 /KEAP 1 pathway in serum of patients with gestational diabetes mellitus
- Tez No: 801009
- Danışmanlar: PROF. DR. METE GÜROL UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gestasyonel Diabetes Mellitus, Oksidatif stres, Sestrin-2, Pregnancy, Gestational Diabetes Mellitus, Oxidati ve stress, Sestrin-2
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM)'lu hasta serumlarında gestasyonel diyabetes mellitus etyopatogenezinde rol alan oksidatif stress parametreleri olan Sestrin-2, Nükleer Faktör Eritroid 2-ilgili Faktör 2 (Nrf2), Kelch-like ECH-associated protein-1 (Keap-1), Hipoksi ile indüklenebilir faktör 1α (HIF-1α), Hücre dışı sinyalle düzenlenen protein kinaz (ERK1/2),Superoksit dismutaz (Sod), Glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve 4 Hidroksinonenal (4-HNE) seviyelerinin araştırılması amaçlanmaktadır.Bu çalışmamızda gestasyonel diyabetli gebeler, sağlıklı kronik hastalığı olmayan gebeler ve sağlıklı kronik hastalığı olmayan kadınlarda oksidatif stress parametrelerinin düzeylerini belirleyip karşılaştırmak ve gestasyonel diyabet etyolojisinde oksidatif stresin potansiyel ilişkisini araştırmak ve bu konuda yeterli çalışmanın olmadığı literatüre katkıda bulunmaktır. Planlanan çalışma vaka-kontrol çalışması niteliğinde olup, örneklem31.07.2022-31.02.2023 tarihleri arasında Gaziantep Üni versitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 27 adet gestasyonel diyabetes mellituslu gebe (Grup I), 27 adet gestasyonel diyabeti olmayan sağlıklı gebe (Grup II) ve 27 adet gebe olmayan sağlıklı kadından (grup III) oluşan 3 grup belirlenmiştir.Hastaların yaş, gravida, parite, abortus sayıları, gebelik haftaları ile vücut kitle indekslerinden oluşan demografik parametreler kaydedildi. Gruplardan alınan kanlar santrifüj işleminden geçirildikten sonra ependorflara bölündü, biyokimya anabilim dalında bulunan-800Cderin dondurucuda saklandı vesonrasında elde edilen serumlarda Sestrin-2, Nükleer Faktör Eritroid 2-ilgili Faktör 2 (Nrf2), Kelch-like ECH-associated protein-1 (Keap-1), Hipoksi ile indüklenebilir faktör 1α (HIF-1α), Hücre dışı sinyalle düzenlenen protein kinaz (ERK1/2), Superoksit dismutaz, Glutatyon peroksidaz ve 4-Hidroksinonenal düzeyleri ELIZA yöntemiyle çalışıldı. Grup I, II ve III'teki kadınlarda Sestrin-2 değerleri sırasıyla(3,54 ± 1,34, 4,21 ± 1,56 ve 4,11 ± 1,14 ng/mL olarak bulundu (p=0,035). Nükleer Faktör Eritroid 2-ilgili Faktör 2 (Nrf2) değerleri sırasıyla (12,74 ± 3,7813,85 ± 5,3712,35 ± 3,09)ng/mL olarak bulundu (p=0,891). Kelch-like ECH-associated protein-1 (Keap-1)değerleri sırasıyla 576,43 ± 166,19627,42 ± 198,47528,65 ± 113,01ng/mL olarak bulundu (p=0,246). Hipoksi ile indüklenebilir faktör 1α (HIF-1α) değerleri sırasıyla 2,85 ± 0,73,3 ± 1,472,52 ± 0,91,ng/mL olarak bulundu (p=0,083).Hücre dışı sinyalle düzenlenen protein kinaz (ERK1/2) değerleri sırasıyla, 926,92 ± 198,32968,25 ± 239,2821,31 ± 158,42ng/mL olarak bulundu (p=0,026*).Superoksit dismutaz değerleri sırasıyla, 131,83 ± 24,87,185,79 ± 90,42138,39 ± 26,31U/L olarak bulundu (p=0,080).Glutatyon peroksidaz değerleri sırasıyla 69,48 ± 19,6679,49 ± 23,8181,72 ± 16,82U/L olarak bulundu (p=0,068). 4-Hidroksinonenal değerleri sırasıyla 22,77 ± 6,0221,13 ± 5,6217,05 ± 3,31ng/mL olarak bulundu (p=0,001*). Demografik parametrelerde kadın yaşı grup I'de anlamlı olarak grup II ve III'e göre yüksek bulundu (p=0.012). Grup I ve II arasında obstetrik parametreler açısından fark bulunmadı. Vücut kitle indeksi grup I'de anlamlı olarak grup II ve III'e göre yüksek bulundu (p=0.001). Sestrin-2 seviyeleri grup I'de, grup II ve III'e oranla anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.028 ve 0.023). Oksidatif streste rol alan Sestrin-2 seviyelerindeki bu fark gestasyonel diabetes mellitusta oksidatif stresin rolüne işaret etmektedir.NRF2 seviyeleri de oksidatif streste rolü olmakla beraber çalışmamızda anlamlı fark saptanmadı (p=0.891). Keap-1 ile HIF-1α seviyeleri de oksidatif streste rolü olan bir parametre olmasına rağmen gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.246 ve 0.083). ERK1/2 seviyeleri de gebe olmayan kadınlarda daha düşük olmakla beraber gestasyonel diabet açısından grup I ve II arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.453). Yine oksidatif streste antioksidan dengede rol alan SOD ve GSHPx seviyeleri grup I'de grup II'ye oranla daha düşük saptanmakla beraber istatistiksel bir fark saptanmadı (p=0.08 ve 0.068). Oksidatif streste, lipit peroksidasyonundan türetilen reaktif karbonil türlerinin 4-hidroksi-2-nonenal (4-HNE) seviyelerinde grup I ve II arasında anlamlı fark saptanmazken (p=0.567), gebe olmayan kadınların bulunduğu grup III'te grup I ve II'ye oranla anlamlı derecede düşük saptandı (p=0.001 ve 0.003). Çalışmamızda oksidatif streste rolü olan Sestrin-2 seviyelerinin gestasyonel diabetes mellitusu olan kadınlarda düşük bulunması ilgi çekicidir ve bu yolaktaki rolü ile riskli kadınların belirlenmesinde kullanımı açısından daha ileri çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Sestrin-2, Nuclear Factor Erythroid 2-related Factor 2 (Nrf2), Kelch-like ECH-associated protein-1 (Keap-1),which are oxidati ve stress parameters invol ved in the etiopathogenesis of gestational diabetes mellitus in the sera of patients with Gestational Diabetes Mellitus (GDM) It is aimed to in vestigate the le vels of hypoxia-inducible factor 1α (HIF-1α), Extracellular signal regulated protein kinase (ERK1/2), Superoxide dismutase (Sod), Glutathione peroxidase (GSH-Px) and 4 Hydroxinonenal (4-HNE). In this study, we aimed to determine and compare the le vels of oxidati ve stress parameters in pregnant women with gestational diabetes, healthy pregnant women without chronic diseases and healthy women without chronic diseases, and to in vestigate the potential relationship of oxidati ve stress in the etiology of gestational diabetes and to contribute to the literature in which there is not enough study on this subject. In this study, we aimed to determine and compare the le vels of oxidati ve stress parameters in pregnant women with gestational diabetes, healthy pregnant women without chronic diseases and healthy women without chronic diseases, and to in vestigate the potential relationship of oxidati ve stress in the etiology of gestational diabetes and to contribute to the literature in which there is not enough study on this subject. Demographic parameters including age, gravida, parity, number of abortions, weeks of gestation and body mass index of the patients were recorded. The blood taken from the groups was divided into ependorfs after centrifugation, stored in the-800C deep freezer in the biochemistry department, and then in the serum obtained, Sestrin-2, Nuclear Factor Erythroid 2-related Factor 2 (Nrf2), Kelch-like ECH-associated protein-1 (Keap)-1), Hypoxia-inducible factor 1α (HIF-1α), Extracellular signal regulated protein kinase (ERK1/2), Superoxide dismutase, Glutathione peroxidase and 4-Hydroxynonenal le vels were studied by ELIZA method. Sestrin-2 values were found to be 3.54 ± 1.34, 4.21 ± 1.56, and 4.11 ± 1.14 ng/mL in women in I, II, and III, respecti vely (p=0.035). Nuclear Factor Erythroid 2-related Factor 2 (Nrf2) values were found as (12.74 ± 3.7813.85 ± 5.3712.35 ± 3.09)ng/mL, respecti vely (p=0.891). Kelch-like ECH-associated protein-1 (Keap-1) values were found to be 576.43 ± 166.19627.42 ± 198.47528.65 ± 113.01ng/mL, respecti vely (p=0.246). Hypoxia-inducible factor 1α (HIF-1α) values were found to be 2.85 ± 0.73.3 ± 1.472.52 ± 0.91.ng/mL, respecti vely (p=0.083). Extracellular signal regulated protein kinase (ERK1/2) values were found to be 926.92 ± 198.32968.25 ± 239.2821.31 ± 158.42ng/mL, respecti vely (p=0.026*). Superoxide dismutase values were found as 131.83 ± 24.87,185.79 ± 90.42138.39 ± 26.31U/L, respecti vely (p=0.080). Glutathione peroxidase values were 69.48 ± 19.6679.49 ± 23.8181.72 ± 16.82U/L, respecti vely (p=0.068). 4-Hydroxynonenal values were 22.77 ± 6.0221.13 ± 5.6217.05 ± 3.31 ng/mL, respecti vely (p=0.001*). In demographic parameters, female age was found to be significantly higher in group I compared to groups II and III (p=0.012). There was no difference between groups I and II in terms of obstetric parameters. Body mass index was found to be significantly higher in group I compared to groups II and III (p=0.001). Body mass index was found to be significantly higher in group I compared to groups II and III (p=0.001). Sestrin-2 le vels were found to be significantly lower in group I compared to groups II and III (p=0.028 and 0.023). This difference in Sestrin-2 le vels, which plays a role in oxidati ve stress, indicates the role of oxidati ve stress in gestational diabetes mellitus. Although NRF2 le vels also play a role in oxidati ve stress, no significant difference was found in our study (p=0.891). Although Keap-1 and HIF-1α le vels are also a parameter with a role in oxidati ve stress, no significant difference was found between the groups (p=0.246 and 0.083). Although ERK1/2 le vels were lower in non-pregnant women, no significant difference was found between groups I and II in terms of gestational diabetes (p=0.453). Again, SOD and GSHPx le vels, which play a role in antioxidant balance in oxidati ve stress, were found to be lower in group I compared to group II, but no statistical difference was found (p=0.08 and 0.068). In oxidati ve stress, there was no significant difference in the 4-hydroxy-2-nonenal (4-HNE) le vels of reacti ve carbonyl species deri ved from lipid peroxidation between groups I and II (p=0.567), whereas in group III with non-pregnant women, it was compared to groups I and II. was found to be significantly lower than the ratio (p=0.001 and 0.003). The fact that Sestrin-2 le vels, which ha ve a role in oxidati ve stress, were found to be low in women with gestational diabetes mellitus in our study is interesting, and further studies are needed in terms of its role in this pathway and its use in identifying risky women.