Cerrahi olarak oluşturulan kemik defektlerinde sığır kaynaklı anorganik kemik grefti ve hemostatik bitki ekstresinin kombine kullanımının kemik rejenerasyonuna etkisi
The effect of application of combined bovine derived anorganic bone graft and haemostatic plant extract on bone regeneration in surgically created bone defects
  1. Tez No: 334316
  2. Yazar: MERT SANRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÜRKÇÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: hemostatik bitki ekstresi, sığır kaynaklı anorganik greft, ksenogreft, kemik iyileşmesi, kontrollü salınım, histomorfometri, haemostatic plant extract, bovine derived anorganic bone graft, xenograft, bone healing, controlled release, histomorphometry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Diş kayıplarına bağlı oluşan dişsiz alveoler kretlerin protetik rehabilitasyonu diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Konvansiyonel veya implant destekli bir protezin yerleşeceği yeterli bir alveoler kret bulunmadığı durumlarda, diş çekim işlemleri, periapikal cerrahi işlemler, kist operasyonları ve kemik fraktürü tedavileri sonrası greftleme işlemleri uygulanabilmektedir. Tüm bu uygulamalar mevcut kemik miktarında artış hedeflemektedir. Çeşitli deneysel ve klinik çalışmalar kemik greftleri, bariyer membranlar ve kemik fizyolojisi üzerinde yoğunlaşmış ve kemik rejenerasyonunu hızlandırmayı amaçlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, yumuşak doku ve erken dönem kemik doku iyileşmesine olumlu etkileri bildirilen kanama durdurucu bitki ekstresinin (Ankaferd BloodStopper®, Ankaferd İlaç Kozmetik A.Ş., İstanbul ,Türkiye) (ABS) ve sığır kaynaklı anorganik kemik greftinin (Integros Boneplus-xs®, Integros Sağlık Ürünleri Ar-Ge İmalat, İthalat, İhracat, San. ve Tic. Ltd. Şti., Adana, Türkiye) (ABB) birlikte kullanımının cerrahi olarak oluşturulan defektlerde kemik iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesidir. Deneysel çalışmamızda 9 adet evcil domuz kullanılmıştır. Ağız dışı girişimle her hayvanın mandibulasında 3 adet kemik defekti oluşturulmuştur. Defektler, 10 mm çapında ve 5 mm derinliğindedir. Birinci defektlerde, ABS solüsyonu (0,3 ml/defekt), taşıyıcı olarak ABB (0,3 cc/defekt) içerisinde ve ikinci defektlerde, ABS kontrollü ilaç salınımına yönelik mikroküreler içerisinde (0,3 ml/defekt) yine ABB (0,3 cc/defekt) ile kombine uygulanmıştır. Her hayvanda üçüncü defekt boş bırakılmıştır. Tüm defektler rezorbe olabilen kollajen membranla örtülmüştür. Tüm hayvanlar 10 haftalık iyileşme periyodu sonunda sakrifiye edilmiştir. Histomorfometrik analiz için dekalsifiye edilmemiş kesitler hazırlanmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, ABS ile ABB?nin her iki farklı şekilde kombine kullanımı, boş defekt grubuna kıyasla kemik rejenerasyonunu istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttırmıştır. Ancak, mikroküre içerisine yerleştirilmiş ABS?nin ABB ile karışımı ve ABS solüsyonunun doğrudan ABB ile karışımı arasında yeni kemik oluşumu açısından anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Prosthetic rehabilitation of edentulous alveolar ridges caused by loss of teeth is a commonly used procedure in dental practice. In such circumstances when there is absence of convenient alveolar ridge to applicate a conventional or implant supported prosthesis, after tooth extractions, periapical surgery, cyst operations and bone fracture treatments; grafting procedures can be applied. All of these procedures aim an increase in existing bone volume. Various experimental and clinical trials concentrate on bone grafts, barrier membranes and bone physiology and aim to accelerate bone regeneration. The aim of this study is to evaluate the effects of combined usage of haemostatic plant extract (Ankaferd BloodStopper®, Ankaferd İlaç Kozmetik A.Ş., İstanbul ,Turkey) (ABS) which is known with positive effects on soft tissue healing and early stage bone healing, and bovine derived anorganic bone graft (Integros Boneplus-xs®, Integros Sağlık Ürünleri Ar-Ge İmalat, İthalat, İhracat, San. ve Tic. Ltd. Şti., Adana, Turkey) (ABB) on bone healing. In our experimental study, nine domestic pigs are used. Three bone defects were created via extraoral approach on the mandibles of all pigs. The defects were 10 mm in diameter and 5 mm in depth. In the first defects, ABS solution (0,3 ml/defect) was applicated in transporting agent of ABB (0,3 cc/defect) and in the second defects, ABS (0,3 ml/defect) is applicated in microcapsules for controlled drug release combined with ABB (0,3 cc/defect) again. The third defects in each animal were left empty. All defects were covered with resorbable collagen membranes. All animals were sacrified at the end of a 10-week healing period. Undecalcified sections were prepared for histomorphometric analysis. The data were analyzed statistically. In conclusion, the combined usage of ABS and ABB in both different ways, increased bone regeneration statistically compared to the empty defect group. However, there was no significant difference between the mixture of ABS, which is encapsuled in microspheres, with ABB and the mixture of ABS solution added directly to ABB in terms of new bone regeneration.