Geri Dön

Fare korpus kavernosum düz kasında hidrojen sülfür'ün gevşetici etki mekanizmasının araştırılması

The investigation of the relaxant mechanism of hydrogen sulfide in isolated corpus cavernosum

  1. Tez No: 334317
  2. Yazar: FATMA AYDINOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN ÖĞÜLENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124

Özet

Çalışmamızda, izole fare korpus kavernosum dokusunda hidrojen sülfür (H2S)?ün gevşetici etki mekanizması araştırıldı. Bu amaçla, fenilefrin ile kastırılmış izole fare korpus kavernosum dokularında L-sistein (10-6-10-3) ve H2S donörü sodyum hidrojen sülfür (NaHS;10-6-10-3) ile gevşeme yanıtları oluşturuldu. L-sistein (10-3 M) ile oluşan gevşeme yanıtları sistation beta sentaz inhibitörü aminooksiasetik asid ile etkilenmezken, sistation gama liyaz enzim inhibitörü D,L-proparjil glisin ile anlamlı olarak azaldı. Endotelyumsuz dokularda, NaHS ile oluşan gevşeme yanıtlarında bir değişiklik gözlenmedi. Nitrik oksid sentaz inhibitörü N?-nitro-L-arjinin (10-4 M), guanilil siklaz inhibitörü ODQ (10-4 M) ve bu inhibitörlerin kombinasyonu NaHS ile oluşan gevşeme yanıtlarını artırdı. Fosfodiesteraz inhibitörleri zaprinast ve sildenafil NaHS gevşeme yanıtlarını azalttı. Adenilil siklaz inhibitörleri NEM (2.5x10-5 M) veya SQ22536 (10-4 M) ile NaHS gevşeme yanıtlarında anlamlı bir azalma gözlendi. NaHS gevşemeleri, yüksek K+ (50mM), voltaja-bağımlı K+ kanal inhibitörü 4-aminopiridin (10-3 M), ATP?ye duyarlı-K+ kanal inhibitörü glibenklamid (10-5 M) ve içeri doğrultucu K+ kanal inhibitörü baryum klorür (10-5 M) varlığında anlamlı bir şekilde azaldı. Ancak, küçük kondüktanslı Ca2+ ile aktive edilen K+ kanal blokörü apamin, orta ve yüksek kondüktanslı Ca2+ ile aktive edilen K+ kanal blokörü karibdotoksin ve apamin + karibdotoksin kombinasyonu, NaHS ile dokularda oluşan gevşeme yanıtlarında bir değişiklik oluşturmadı. L-tipi Ca2+ kanal inhibitörü nifedipin (10-6 M) ve muskarinik reseptör blokörü atropin (10-6 M) NaHS gevşemelerini inhibe etti. Ancak, Na+-K+-ATPaz inhibitörü uvabain (10-4 M) NaHS gevşemelerini etkilemedi. Sonuç olarak, fare korpus kavernosum dokusunda endojen olarak H2S?in L-sistein?den , sistation gama liyaz enzimi aracılığıyla sentezlendiği, gevşetici etkisini endotelyum?dan bağımsız olarak direkt düz kas üzerinden; i)adenilil siklaz/cAMP, ii) K+ kanalları, iii) L-tipi voltaja-bağımlı Ca2+ kanalları ve iv) muskarinik reseptörler aracılığıyla gerçekleştirebileceği ve bu etkisinin NO/sGMP tarafından baskılandığı düşünülmektedir.

Özet (Çeviri)

In the present study, the relaxant mechanism of hydrogen sulfide was investigated in isolated corpus cavernosum tissue., L-cystein- and sodium hydrogen sulfide- (NaHS; H2S donor; 10-6-10-3) induced relaxant responses on the isolated mouse corpus cavernosum tissue which was pre-contracted by phenylephrine. L-cystein-induced relaxations significantly was reduced by D,L-propargylglycine, cystathionine gama lyase inhibitor whereas not influenced by aminooxyacetic acid, cystathionine beta synthase inhibitor. The relaxant response to NaHS did not change in endotheium-denuded tissues. Nitric oxide synthase inhibitor N?-nitro-L-arginin (10-4 M), guanylyl cyclase inhibitor ODQ (10-4 M) and combination of these inhibitor increased the relaxant response to NaHS. NaHS-induced relaxant response was inhibited by zaprinast (5x10-6 M) and sildenafil (10-6 M), phosphodiesterase inhibitors. NaHS-induced relaxation was significantly reduced by N-Ethylmalemeid (2.5x10-5 M) and SQ22536 (10-4 M), adenylyl cyclase inhibitors. Also, NaHS-induced relaxation was reduced in the presence of high potassium (50 mM), voltage-gated potassium channel inhibitor 4-aminopyridine, ATP-sensitive potassium channel inhibitor glibenclamide (10-5 M), inward rectifier potassium channel inhibitor barium chloride (10-5 M). However, NaHS-induced relaxation was not influenced by small conductance calcium activated potassium channel inhibitor apamin (10-6 M), intermediate and large conductance calcium activated potassium channel inhibitor charybdotoxin (10-7 M) and combination of apamin and charybdotoxin. L-type calcium channel blocker nifedipine and muscarinic receptor blocker atropine inhibited relaxant response to NaHS. However, NaHS-induced relaxation was not influenced by ouabain (10-4 M). We conclude that, in mouse corpus cavernosum tissue H2S may be produced endogenously from L-cysteine by cystathionine gama lyase enzyme; the relaxant effect of H2S endothelium-independent and directly acts on smooth muscle via; i) adenylyl cyclase/cAMP ii) potassium channels iii) L-type calcium channel and iv) muscarinic receptors and, this relaxant effect may be suppressed by NO/sGMP.

Benzer Tezler

  1. Fare korpus kavernosum düz kasında L-sistein/hidrojen sülfür yolağı ile muskarinik reseptörlerin ilişkisi

    The interaction of L-cysteine/hydrogen sulfide pathway and muscarinic acetylcholine receptors in mouse corpus cavernosum

    FATMA TUĞÇE DALKIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Eczacılık ve FarmakolojiÇukurova Üniversitesi

    Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURAN ÖĞÜLENER

  2. Alkol bağımlı farelerden izole edilen korpus kavernozum düz kasında nitrerjik gevşemelerin araştırılması

    Investigation of nitrergic relaxations of corpus cavernosum smooth muscle in chronic ethanol-dependent mice

    FATMA AYDINOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Eczacılık ve FarmakolojiÇukurova Üniversitesi

    Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. NURAN ÖĞÜLENER

  3. Ürogenital sistemde hidrojen sülfür'ün rolü

    The role of hydrogen sulphid in urogenital tract

    AYCAN DİKMEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Eczacılık ve FarmakolojiEge Üniversitesi

    Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜNAY YETİK ANACAK

  4. Kronik alkol alan farelerde rho/rho-kinaz yolağının incelenmesi

    Investigation of rho/rho-kinase pathway in chronic ethanol consumption mice

    HAVVA KUBAT

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Eczacılık ve FarmakolojiMersin Üniversitesi

    Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KANSU BÜYÜKAFŞAR

  5. TAS2R114 reseptörünün erektil fonksiyondaki rolü

    The role of TAS2R14 receptor on erectile function

    EMİNE NUR ÖZBEK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Eczacılık ve FarmakolojiEge Üniversitesi

    Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜNAY YETİK ANACAK