İmplant çevresinde cerrahi yöntemle oluşturulan defektlerde plateletten zengin fibrinin kemik iyileşmesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of platelet rich fibrin on bone healing in surgically created defects around implants
  1. Tez No: 460362
  2. Yazar: ERKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE BENLİDAYI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant, implant çevresi kemik defekti, PRF, trombosit konsantreleri, kemik rejenerasyonu, osseoentegrasyon, histomorfometri, Implant, periimplant bone defect, PRF, platelet concentrates, bone regeneration, osseointegration, histomorphometry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dental implantların kullanımı modern diş hekimliğinin önemli bir parçasıdır ve yaygın bir tedavi şekli haline gelmiştir. Protetik tedavi zamanını kısaltmak ve kemik kaybını en aza indirmek için yeni çekim soketlerine anında implant uygulaması önerilmektedir. Dental implantların etrafında cerrahi olarak yaratılan kemik defekti, deney hayvan modellerinde yeni çekim soketlerini simüle etmektedir. Bununla birlikte, implant boynu ve rezidüel kemik duvarları arasında kemik defektinin var olması nedeniyle bağ ve epitelyal dokudan defekt bölgesine hücre göçü meydana gelebilir ve bu durum muhtemelen osseointegrasyonu önler ve anında implant prosedürünün başarısını tehlikeye sokar. Çeşitli cerrahi tekniklerin, biyomalzemelerin ve anabolik ajanların etkinliği, bu tür defektlerin tedavisinde değerlendirilmektedir. Platelet konsantrelerinin ve ayrıca bu grubun içinde yer alan plateletten zengin fibrinin (PRF) kemik rejenerasyonunda kullanımı son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Bununla birlikte, implant çevresi defektlerde PRF'nin etkinliği konusunda literatürde yeterli bilgi mevcut değildir. Bu deneysel çalışmanın amacı PRF'nin ve sığır kaynaklı hidroksiapatit (HA) kemik greftinin tek başına veya karıştırılarak dental implantlar etrafında cerrahi olarak oluşturulan kemik defektlerinde kemik iyileşmesine katkılarını değerlendirmektir. Deneysel çalışmamızda 5 koyun kullanıldı. Koyunların pelvisinde 10 mm çapında 4 mm derinliğinde 8 adet standart defekt oluşturuldu. Defektlerin tam merkezine olacak şekilde 40 adet dental implant yerleştirildi. Her bir hayvanda implant çevresinde oluşturulan iki defekt sadece PRF ile, iki defekt sadece 0,3 cc sığır kaynaklı HA kemik grefti ile, iki defekt PRF ve sığır kaynaklı HA kemik greftinin eşit karışımı ile dolduruldu ve iki defekt ise kontrol grubu olması için boş bırakıldı. Tüm defektler kollajen membranla örtüldü. Tüm hayvanlar 8 haftalık iyileşme periyodunun ardından sakrifiye edildi. İmplantlar çevrelerindeki defektlerle birlikte en bloc şekilde çıkarıldı. Histomorfometrik analiz için undekalsifiye kesitler hazırlandı. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuç olarak PRF'nin tek başına veya sığır kaynaklı HA kemik grefti ile birlikte cerrahi olarak oluşturulan implant çevresi defektlerde kullanılmasının kemik rejenerasyonuna ve osseoentegrasyona fazladan bir katkı sağlamadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The use of a dental implant has become a common treatment and an important part of modern dentistry. Immediate implant placement into fresh extraction sockets has been recommended as a means to minimize bone loss and shorten the prosthetic treatment time. Surgically created bone defects around dental implants simulate fresh extraction sockets in experimental animal models. However, the residual bone defects, between the implant neck and the residual bone walls, may cause cell migration from the connective and epithelial tissue into the defect area, possibly preventing osseointegration and jeopardize the success of immediate implant procedures. For such defects, bone augmentation procedures in combination with the implant placement are necessary. Additional procedures can be used to shorten the bone healing period in bone augmentation and to strengthen the implant bone connection. The success of various surgical technics, biomaterials and anabolic agents has been evaluated in treatment of such defects. The use of platelet rich fibrin (PRF) which is a platelet concentrate is recently popular in bone regeneration. However, there is a limited data in the literature about the effectiveness of PRF in periimplant defects. The aim of this experimental study is to evaluate the contribution of PRF and bovine-derived hydroxyapatite (HA) graft to bone healing in surgically created bone defects around dental implants. In this experimental study, 5 adult male sheep were used. Eight Standard bone defects 10 mm in diameter and 4 mm in depth were created in pelvis of the sheep. Fourty dental implants were placed at the center of the surgically created uniform defects. In each animal, two defects were filled only with PRF, two defects were filled per defect only 0,3 cc bovine derived HA bone graft, two defects were filled with equal volume of PRF and bovine derived HA bone graft mixture and two defect were left empty as a control group. All defects were covered with collagen membranes. All animals were sacrified after 8 weeks of healing period. The implants with surrounding bone defects were removed en bloc. Undecalcified sections were prepared for histomorphometric analysis. The data were analyzed statistically. In conclusion, the use of PRF alone or with bovine derived HA bone graft in surgically created periimplant defects did not show an additional contribution to bone regeneration and osseointegration.