Kemik defektlerinde sığır kaynaklı kemik grefti, askorbik asit ve borik asit emdirilmiş sığır kaynaklı kemik grefti uygulamalarının kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of bovine bone graft, ascorbic acid and boric acid impregnated bovine bone graft on bone healing in bone defects
- Tez No: 1016124
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARIERLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, Borik asit, Kemik iyileşmesi, Sığır kaynaklı kemik grefti, Ascorbic acid, Boric acid, Bone healing, Bovine-derived bone graft
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
Özet
KEMİK DEFEKTLERİNDE SIĞIR KAYNAKLI KEMİK GREFTİ, ASKORBİK ASİT VE BORİK ASİT EMDİRİLMİŞ SIĞIR KAYNAKLI KEMİK GREFTİ UYGULAMALARININ KEMİK İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ATEŞ A. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Aydın, 2026. Amaç: Bu çalışmada, deneysel olarak femur defekti oluşturulan Sprague-Dawley cinsi ratlarda sığır kaynaklı kemik grefti ile askorbik asit ve borik asit emdirilmiş sığır kaynaklı kemik greftlerinin kemik iyileşmesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 10-12 haftalık yaşta 80 adet erişkin erkek Sprague-Dawley rat kullanıldı. Ratlar kontrol (K), sığır kaynaklı kemik grefti (SKKG), askorbik asit emdirilmiş sığır kaynaklı kemik grefti (SKKG+AA) ve borik asit emdirilmiş sığır kaynaklı kemik grefti (SKKG+BA) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Femurda oluşturulan unikortikal kemik defektleri sonrası iyileşme süreci radyografik, bilgisayarlı tomografik, histopatolojik, biyomekanik ve biyokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. Radyografik değerlendirmeler postoperatif 0., 15., 30., 45. ve 60. günlerde, BT değerlendirmeleri ise 15. ve 30. günlerde gerçekleştirildi. Histopatolojik ve biyomekanik analizler 30. ve 60. günlerde yapıldı. Bulgular: Çalışmada tüm gruplarda zamanla kemik iyileşmesinin ilerlediği belirlendi. Özellikle SKKG+AA grubunda erken dönemde radyografik ve histopatolojik iyileşmenin daha belirgin olduğu saptandı. Postoperatif 15. günde radyografik skorların SKKG+AA grubunda daha yüksek olduğu görüldü. Histopatolojik değerlendirmede ise 30. günde en yüksek skor SKKG+AA grubunda elde edildi. BT bulgularında defekt genişliğinin zamanla azaldığı ve özellikle biyolojik ajanlarla zenginleştirilmiş greft uygulamalarında daha belirgin kemik dolumu oluştuğu gözlendi. Biyomekanik analizlerde tüm gruplarda maksimum kırılma kuvveti (Fmax) değerlerinin 60. günde arttığı belirlendi. Serum biyokimyasal parametrelerinde ise kemik iyileşme süreci ile ilişkili değişimler gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada, sığır kaynaklı kemik greftlerinin kemik iyileşmesini desteklediği, askorbik asit ve borik asit ile zenginleştirilmiş greft uygulamalarının ise özellikle erken dönem kemik rejenerasyonunu olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşıldı. Elde edilen bulguların, biyolojik ajanlarla zenginleştirilmiş greft materyallerinin kemik rejenerasyonunda kullanımına yönelik deneysel ve klinik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF BOVINE-DERIVED BONE GRAFT, ASCORBIC ACID-IMPREGNATED AND BORIC ACID-IMPREGNATED BOVINE-DERIVED BONE GRAFT APPLICATIONS ON BONE HEALING IN BONE DEFECTS ATEŞ A. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Surgery, PhD Thesis, Aydın, 2026. Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of bovine-derived bone grafts and bovine-derived bone grafts impregnated with ascorbic acid or boric acid on bone healing in experimentally created femoral defects in Sprague Dawley rats. Materials and Methods: A total of 80 adult male Sprague Dawley rats, aged 10–12 weeks, were used in this study. The rats were randomly assigned to four groups: control (C), bovine-derived bone graft (BDBG), ascorbic acid-impregnated bovine-derived bone graft (BDBG+AA), and boric acid-impregnated bovine-derived bone graft (BDBG+BA). Bone healing following experimentally induced unicortical femoral defects was evaluated using radiographic, computed tomographic, histopathological, biomechanical, and biochemical methods. Radiographic evaluations were performed on postoperative days 0, 15, 30, 45, and 60, whereas computed tomography evaluations were performed on postoperative days 15 and 30. Histopathological and biomechanical analyses were conducted on postoperative days 30 and 60. Data were analyzed using appropriate parametric and non-parametric statistical tests. Results: Bone healing progressed over time in all groups. Early radiographic and histopathological healing was particularly more pronounced in the BDBG+AA group. Radiographic scores were significantly higher in the BDBG+AA group on postoperative day 15. Histopathological evaluation revealed that the highest score on postoperative day 30 was observed in the BDBG+AA group. CT findings demonstrated a gradual reduction in defect width over time, with more pronounced bone filling in grafts enriched with biological agents. Biomechanical analyses showed that maximum breaking force (Fmax) values increased in all groups by postoperative day 60. Changes associated with the bone healing process were also observed in serum biochemical parameters. Conclusion: Bovine-derived bone grafts promoted bone healing, and grafts enriched with ascorbic acid and boric acid further enhanced early-stage bone regeneration. The findings of this study may contribute to future experimental and clinical research investigating the use of biologically enriched graft materials in bone regeneration.