Deneysel hipertiroidi oluşturulan ratlarda karaciğer oksidan ve antioksidan sistemler üzerine egzersizin etkileri
The effects of exercise on liver oxidant and antioxidant systems in experimental hyperthyroidism created rats
- Tez No: 334344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık egzersizi, deneysel hipertiroidi, katalaz, malondialdehit, süperoksitdismutaz, Catalase, endurance training, experimental hyperthyroidism, malondialdehyde, superoxiddismutase
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Deneysel Hipertiroidi Oluşturulan Ratlarda Karaciğer Oksidan ve Antioksidan Sistemler Üzerine Egzersizin Etkileri Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipertroidi oluşturulan ratlarda karaciğer dokusunda oksidatif stres üzerine düzenli yapılan dayanıklılık egzersizinin koruyucu bir etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: 23 adet Sprague-Dawley cinsi erkek ratlar dört gruba bölündü: Kontrol (n=6), hipertiroidi (n=5), egzersiz (n=6) ve hipertiroidi+egzersiz (n=6). Hipertiroidizm 250 g/kg vücut ağırlığı dozunda subkutan L-Tiroksin uygulaması ile oluşturuldu. Dayanıklılık egzersizi haftada 5 gün olmak üzere 8 hafta koşu bandında 23 m/dk hızda 45 dakika koşturularak yaptırıldı. Karaciğer doku homojenatlarında MDA düzeyi, CAT ve SOD aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında en yüksek MDA düzeyi hipertiroidi grubunda gözlendi. Ayrıca kontrol grubu ile karşılaştırıldığında en yüksek CAT ve SOD aktivitesi egzersiz grubunda ölçüldü. Bununla birlikte ölçülen bazı parametreler için gruplar arası farklılıklar istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada, 250 g/kg dozunda L-Tiroksin uygulaması ile oluşturulan hipertiroidizmli ratların karaciğer dokusundaki MDA konsantrasyonu üzerine dayanıklılık egzersizinin anlamlı etkisinin olduğu gözlemlendi. Aynı zamanda CAT ve SOD enzim aktiviteleri üzerine dayanıklılık egzersizinin anlamlı etkisinin olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The Effects of Exercise on Liver Oxidant and Antioxidant Systems in Experimental Hyperthyroidism Created Rats Aim: The aim of this study is to investigate whether there is any protective effect of a regular endurance exercise on the L-Thyroxine-induced oxidative stress in liver tissue of rats. Material and method: Twenty-three male Sprague-Dawley rats were divided into four groups: Control (n=6), hyperthyroidism (n=5), exercise (n=6), and hyperthyroidism plus exercise (n=6). Hyperthyroidism was induced in rats by injecting subcutaneous 250 g L-Thyroxine / kg body weight/day. Endurance training consisted of treadmill running at a speed of 23 m/minute, 45 minute /day, 5 days a week for 8 weeks. The levels of MDA, CAT, and SOD activities were measured in the liver homogenates. Results: Compared to the control group, the highest level of MDA was seen in the hyperthyroidism group. In addition, the highest CAT and SOD activity were measured in the exercise group when compared with control rats. However, for the some parameters which were measured the differences between two groups were significant, statistically. Conclusion: The present study indicates that there is significant effect on MDA concentration which was consisted of liver tissue of rats with hyperthyroidism that was made by injecting 250 g L-Thyroxine / kg body weight. Also it was seen that durability excercise has a significant effect on the activity of the CAT and SOD enzymes.