Kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerde işe yabancılaşma
Alineation for the work of the nurses working i?n public hospitals
- Tez No: 334345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İşe Yabancılaşma, İşe Yabancılaşmayı Etkileyen Faktörler, Alienation For The Work, Nurse, Faction Affecting Alienation For The Work
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerde İşe YabancılaşmaAmaç: Bu araştırma Erzurum kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin işe yabancılaşma düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini; Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi'nde çalışmakta olan 842 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada herhangi bir örneklem seçim yöntemi kullanılmamış; söz konusu hastanelerde görevli, verilerin toplandığı tarihlerde ( Ekim-Aralık 2010 ) izinli olmayan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden tüm hemşireler araştırma kapsamına alınmıştır (n=593). Araştırma verilerinin toplanmasında, hemşirelerin kişisel durum değişkenlerini içeren Kişisel Bilgi Formu ve İşe Yabancılaşma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS 16.00 programında, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA, LSD Post Hoc testi kullanılarak yapılmıştır.Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırma kapsamına alınan hemşirelerin işe yabancılaşma ölçeği toplam puanı ortalamalarının 83.34 olduğu işe yabancılaşma düzeylerinin en yüksek değere daha yakın olduğu için yabancılaşmaya daha yakın oldukları saptanmıştır. Hemşirelerin çalışılan kurum, çalışılan birim, pozisyon ve çalışılan ekipten memnun olma durumunun hemşirelerin işe yabancılaşma düzeylerini etkilediği bulunmuştur.Sonuç: Araştırma sonucunda Erzurum'daki kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin işe yabancılaşma düzeylerinin 83.34 olduğu ve işe yabancılaşma düzeylerinin çalışma ortamına bağlı değişkenlerden etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Alineation for The Work Of The Nurses Working İn Public HospitalsAİm: This study was carried out descriptivels wiht the aim of determining alineation levels fort he work of the nurses workining in public hospitals.Material and Metod: Study contetn consisted of 842 nurses working in Palandöken State Hospital and Erzurum Regional Education and Research Hospital and Yakutiye Research Hospital of Atatürk Üniversity. Any sampling choosing wasn?t used in the study; All the nurses accepting to participate in the study volunteers and being on duty on mentioned dates between October and December 2010, when the data were callected, were include in the study content (n=593). Individual Information form including nurses? individual situational variables and scale of alineation for the work were used in the collection of the data. The analizis of the study data were made by using percentega, average, standard deviation, t-test ANOVA, LSD Post Hoc Test in SPSS 16:00 packet programme.The findings: According to the findings obtained from the study, it was found out that total score average of alineation scale for the work of the nurses was 83:34, and that the levels of alienation fort he work of them became high levelled. In addition, it was found out that the situation of the nurses with the organisation they work and with the they worked and position they worked and satisfaction with the equip affected to the level of alienation of the nurses.In conclusion: It was detected that the level of alienation fort he work of the nurses working in public hospitals in Erzurum became 83;34, and that these levels were affected from some of the variables depending on the working mileu.