Deneysel hipertiroidi oluşturulan ratlarda böbrek oksidan ve antioksidan sistemler üzerine egzersizin etkileri
The effects of exercise on kidney oxidant and antioxidant systems in rats with experimental hyperthyroidism
- Tez No: 334347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, glutatyon, glutatyon peroksidaz, dayanıklılık egzersizi, hipertiroidizm, malondialdehit, Endurance training, glutathione, glutathione peroxidase, hyperthyroidism, kidney, malondialdehyde
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Deneysel Hipertiroidi Oluşturulan Ratlarda Böbrek Oksidan ve Antioksidan Sistemler Üzerine Egzersizin Etkileri Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipertroidi oluşturulan rat böbrek dokusunda oksidatif stres üzerine düzenli yapılan dayanıklılık egzersizinin koruyucu bir etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: 23 adet Spraque-Dawley cinsi erkek rat 4 gruba bölündü: Kontrol, hipertiroidi, egzersiz ve hipertiroidi+egzersiz. Hipertiroidizm, 250 g/kg vücut ağırlığı dozunda subkutan L-Tiroksin uygulaması ile oluşturuldu. Dayanıklılık egzersizi haftada 5 gün olmak üzere 8 hafta koşu bandında 23 m/dk hızda 45 dakika koşturularak yaptırıldı. Böbrek doku homojenatlarında MDA ve GSH düzeyleri ve GSH-Px aktivitesi ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubuna kıyasla hipertiroidi grubunun MDA düzeyi anlamlı düzeyde yüksek idi. Egzersiz grubunun MDA seviyesi ise hipertiroidili gruba göre anlamlı düzeyde azalma gösterdi. GSH düzeyi ve GSH-Px aktivitesi hipertiroidi grubunda kontrol grubuna göre daha düşüktü. Egzersiz grubunun GSH düzeyi ve GSH-Px aktivitesi hipertiroidi grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızın bulguları L-Tiroksin uygulamasının böbrek dokusu lipid peroksidasyonuna neden olarak oksidatif stres oluşumunu artırabileceğini, dayanıklılık egzersizinin ise oksidatif stresi azaltabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Exercise on Kidney Oxidant and Antioxidant Systems in Rats with Experimental Hyperthyroidism Aim: The aim of this study is to investigate whether if there is any protective effect of a regular endurance exercise on oxidative stress in kidney tissues of hyperthroid rats. Material and Method: Twenty-three male Spraque Dawley rats were divided into four groups: Control, hyperthyroid, exercise and hyperthyroid with exercise. Hyperthyroid was induced in rats by subcutaneous injections at a dosage of 250 µg L-Thyroxine per kg body weight. Endurance training lasted 8 weeks and consisted of 45 minutes daily treadmill running at a speed of 23 m/minute for 5 days a week. The levels of MDA, GSH and GSH-Px activity were measured in kidney homogenates. Results: MDA level of the hyperthyroid group was significantly higher than the those of the control group. On the other hand the MDA level of the exercise group was significantly lower than the MDA level of the hyperthyroid group. GSH level and GSH-Px activities were lower in the hyperthyroid group comparing the control group. GSH level and GSH-Px activity in the exercise group were higher than compared with the hyperthyroid group. Conclusion: The results of our study show that L-Thyroxine injection may increase oxidative stress by causing lipid peroxidation at kidney tissues and endurance training may decrease oxidative stress.