Hemşirelerin hastane enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi düzeyleri
The knowledge level of nurses related to prevention of hospital infections
- Tez No: 334351
- Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KAŞIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, Hastane enfeksiyonu, Hemşire, Hospital infections, Knowledge level, Nurse
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETHemşirelerin Hastane Enfeksiyonlarını Önlemeye İlişkin Bilgi DüzeyleriAmaç. Bu araştırma hemşirelerin hastane enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Materyal ve Metot. Araştırmanın evrenini çalışmanın yapıldığı tarihler arasında Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Harput Devlet Hastanesi'nde görev yapan 462 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş söz konusu hastanelerde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden hemşireler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Aralık 2011- Ocak 2012 tarihleri arasında toplanmış ve 378 hemşire ile araştırma tamamlanmıştır. Veri toplamada hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ve hastane enfeksiyonlarının önlemeye yönelik 49 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Hemşirelerin bilgi düzeyi; her soru için 2.38 puan verilerek toplam 100 puan üzerinden değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde dağılımı, ortalama, t testi, oneway- anova ve ki-kare testi kullanılmıştır.Bulgular. Araştırmadan elde edilen verilere göre hemşirelerin hastane enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi puan ortalaması 64.98 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin çalıştıkları birim ile bilgi puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Dahili birimlerde ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin, cerrahi birimlerde ve özel birimlerde çalışan hemşirelerden daha yüksek puan aldıkları saptanmıştır. Bilgi puan ortalamaları ile hemşirelerin çalıştıkları hastane, öğrenim durumu, çalışma süresi ve hastane enfeksiyonları ile ilgili eğitim alma durumu arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir.Sonuç. Araştırmanın sonucunda hemşirelerin hastane enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgilerinin 64.98 puan olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Knowledge Level of Nurses Related to Prevention of Hospital InfectionsAim. This investigation was applied to define the knowledge level of nurses related to prevention of hospital infections.Material and Method. During the process of investigation, the system of this investigation was executed by 462 nurses serving at Elazığ Training and Research Hospital and Harput Public Hospital. In this investigation, selection of sample was not applied and the ones who serve in these hospitals and these nurses who accepted to attend in investigation were included in investigation. The data of the investigation was gathered between December 2011 and January 2012 and it was executed by 378 nurses. Introductory qualities of nurses and survery from including 49 questions. During the evaluated on the scale of 100, by giving 2.38 points for each question. During the evaluation of data; numbers, percentage distribution, average, t test, one way-anova and chisquare test were used.Results. In the light of foregoing findings above, average knowledge level of nurses related to prevention of hospital infections was revealed as 64.98. The difference between the unit that nurses serve in and the average score was intere sting. It is stated that nurses serving in internal units and intensive care units got higher points than the ones who serve in surgery units and private units. Statistically, there is not a substantial difference between the average scores of their knowledge and the hospitals they serve in, educational background, working time and scholarliness about hospital infections.Conclusion. As a cocnclusion of this investigation, it is defined that the knowledge level of nurses related to of hospital infections is in 64.98 scores.