Kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin çalışma koşullarının hemşire dostu hastane kriterlerine göre incelenmesi
An examination of the working conditions of nurses at state hospitals in accordance with the nurse friendly hospital criteria
- Tez No: 334360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire Dostu Hastane Kriterleri, hemşireler, olumlu çalışma ortamları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç. Bu araştırma, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin çalışma koşullarını hemşire dostu hastane kriterlerine göre incelemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı türde bir araştırmadır.Materyal ve Metot. Araştırmanın evrenini Elazığ ilindeki Fırat Üniversitesi Hastanesi, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Harput Devlet Hastanesi'nde görev yapan 735 hemşire oluşturdu. Araştırmada örneklem seçim yöntemi kullanılmadan, söz konusu hastanelerde görevli ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden tüm hemşireler araştırma kapsamına alındı. Araştırmanın verileri Eylül-Kasım 2011 tarihleri arasında toplandı ve araştırma 460 hemşire ile tamamlandı. Araştırmanın verileri, hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren toplam 27 maddeden oluşan kişisel bilgi formu ve 2009 yılında Meraviglia ve ark. tarafından geliştirilmiş 30 madde ve 12 alt boyuttan oluşan Hemşire Dostu Hastane Kriterlerini Değerlendirme Ölçeği (Adapte NWI-R) ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde dağılımı, ortalama, standart sapma, t testi , oneway-anova testi ve korelasyon analizi kullanıldı.Bulgular. Bu araştırmada hemşirelerin çalıştıkları kurumlarda hemşire dostu hastane kriterlerinden ?hemşirelik uygulamalarının kontrolü?, ?orta kademe yönetim sorumluluğu? ve ?kalite girişimleri? kriterlerini en yüksek; ?rekabete dayalı ücret? kriterini en düşük puan ortalamasına sahip kriter olarak değerlendirdikleri; hemşirelerin hemşire dostu hastane kriterleri ile ilgili değerlendirmelerinin çalışılan kuruma, hemşirelerin yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, medeni durumu, mesleki deneyimi gibi kişisel durum değişkenlerine ve hemşirelerin çalışma koşulları ile ilgili değerlendirmelerine göre istastistiksel olarak önemli farklılık gösterdiği belirlendi.Sonuç. Araştırma sonucunda kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin hemşire dostu hastane kriterlerine göre çalışma koşullarını değerlendirmeleri farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose. This research has been materialized descriptively and methodologically with the purpose to determine the evaluation of working conditions of nurses at state hospitals in accordance with Nurse Friendly Hospital Criteria. Material and Method. The research was materialized in two phases. The methodological part of the research which was related with the validity and reliability facilities, which were carried out by adapting the data collection tool to into Turkish, was done at state hospitals in Erzurum which provided general diagnostics treatment services. The second part of the research which determined the evaluation of the working conditions of nurses in accordance with Nurse Friendly Hospital Criteria, was materialized with nurses who work at state hospitals within the boundaries of the province of Elazığ. No sampling electoral procedure was used during this research, the nurses who work at the related hospitals and all the nurses who have agreed to join this research voluntarily, came under the research. The data of the research were collected between February- November 2011. The data of the research were collected with a personal information sheet which consists of 17 articles containing the descriptive and professional characteristics of the nurses, and the Nurse Friendly Hospital Criteria Evaluation Scale ( Adapted NWI- R). The correlation analysis, the confirmatory factor analysis, the Cronbach Alfa coefficient, the number- rate distribution, average, standart deviation, t test, one way ANOVA was utilized in evaluating the data.Findings.