Çalışma ve iş ortamı koşullarının hemşirelerin mesleki kas iskelet sistemi rahatsızlıkları üzerine etkisi
The impact of working conditions of the nurses on occupational muscle and skeleton system diseases
  1. Tez No: 306270
  2. Yazar: TUĞBA GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma ortamı, Mesleki Kas İskelet Sistemi Hastalıkları, Hemşirelik, Working Mileu, Occupational Muscle Skeletor System Disorders, Nursing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma Erzurum il merkezindeki kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin mesleksel kas iskelet sistemi hastalıklarının belirlenmesi ve bu hastalıklara çalışma ortamı koşullarının etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma Mart 2011-Mart 2012 tarihleri arasında, Erzurum il merkezinde bulunan; Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Palandöken Devlet Hastanesi'nde yapılmıştır.Araştırmanın evrenini belirtilen hastanelerde çalışan 879 hemşire, örneklemini ise küme ağırlıklandırma yöntemi ile seçilen 350 hemşire oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Anket Formu, Cornell Kas İskelet Rahatsızlıkları Anketi ve Oswestry Bel Ağrısı Anketi kullanılmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için gerekli izinler alındıktan sonra veri toplama araçları çalışmayı kabul eden hemşirelere uygulanmıştır.Elde edilen verilere göre araştırma kapsamına alınan hemşirelerin; yaş ortalaması 28.12±5.43 olup, %87.1'inin kadın, %12.9'unun erkek, %79.7'sinin çalışma ortamından kaynaklanan kas-iskelet sistemi rahatsızlığının olduğu, bunların %71.1'ine tanı konulmadığı, tıbbi tanı konulanların ise %51.5'inin tıbbi tanısının lomber disk herni olduğu bulunmuştur.Hemşirelerin son çalışma haftası boyunca ağrı, sızı yada rahatsızlık durumu incelendiğinde, en fazla alt bacak, bel, sırt, diz ve boyun ağrısı ile karşılaştıkları, bu vücut bölgelerinde orta derecede rahatsız edici ağrı yaşadıkları ve çalışma güçlerinin biraz etkilendiği saptanmıştır.Çalışmada; kadınlarda daha fazla kas iskelet sistemi rahatsızlıkları olduğu ve çalışma yılı, kliniklerde kullanılan tansiyon aleti, hasta monitörü ve hasta başındaki araç gerece erişirken zorlanma ile kas iskelet sistemi rahatsızlığına sahip olma arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p< 0.05).Yapılan Oswestry Bel Ağrısı Anketi ile hemşirelerin bel ağrısı nedeniyle günlük aktivitelerini yaparken en çok hafif fonksiyonel yetersizlik yaşadığı bulunmuştur.Bu sonuçlar doğrultusunda; hemşirelere ergonomik riskler, uygun vücut mekanikleri konusunda eğitimlerin verilmesi, hastanelerde ergonomik düzenlemelerin yapılması, spor merkezlerinde kişiye özel düzenli egzersiz programlarının yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of evaluating of the muscle and skeletal system diseases of the nurses working in the state hospitals in the city centre of Erzurum and evaluating of the impact of the working conditions on these disases.The study was carried out in Palandöken State Hospital and Erzurum Regional Training Research Hospital and Research Hospital of Atatürk University in city centre of Erzurum between the dates March 2011 and March 2012.The study content consisted of 879 nurses working in the mentioned hospitals and study sample consisted of 350 nurses chosen for by means of the method Heap Concentration.Survey from prepared by Researcher and Cornell Musculoskeletal System Diseases Survey and Oswestry Lumbago Survey were used as Data Collection toll. İn order for he study to be carried out, necessary permissions were taken and the tolls of collecting data were applied to the nurses accepting the participation in the study by giving oral approval.It was found out average age of the nurses 28.12±5.43, 87.1% female, 12.9 % male, 79.7 % of the nurses included in the study content had Muscle Skeleton Diseases resulting from the study mileu and that 71.1 % of these nurses wasn?t diagnosed and that those who where diagnosed with medically received the diagnose of Discal Hernia.When the situation of pain or ache of the nurses were examined diving last working day of the week, it was found out that they coincided with the pain of waist back, knee, scalf and neck pains and that they experienced moderate disturbing pain in these body regions and that they stated that their working conditions or performances were affected negatively.In the study, ıt was detected that more Muscle and Skeletor System Discases are more common in the women and there was statistically significant disfinction between the working years and blood tansion tools used in clinics , patient monitorigation, the difficulty of reaching at the tools at the head of the patient with leaving Muscle and Skeletor System Discases.In the Oswestry Lumbago Survey; it was found out that the nurses experienced functional failures due to the Lumbago by making daily activities . In the direction of these findings, it may be suggested that training about body mechanics and ergonomics risks should be given to the nurses and ergonomic corrections should be applied to the hospitals.