Klinik uygulamalara yönelik nanoyapı temelli amperometrik immünosensörlerin geliştirilmesi
Development of nanostructure based amperometric immunosensors for the clinical applications
  1. Tez No: 334395
  2. Yazar: SEMA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Amperometrik ?mmünosensör, Titanyum (IV) Oksit Mikropartikül, Altın Nanopartikül, Mangan (IV) Oksit Nanopartikül, Karsinoembriyonik Antijen, Amperometric Immunosensor, Titanium (IV) Oxide Microparticle, Gold Nanoparticle, Manganese (IV) Oxide Nanoparticle, CarcinoembriyonicAntigen
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalıŞmada bir kanser biyoiŞaretleyici olan karsinoembriyonik antijen (CEA) belirlenmesinde kullanılmak üzere klinik uygulamalara yönelik nanoyapı temelli etkin bir amperometrik immünosensör geliŞtirilmiŞtir. Bu amaçla öncelikle elektrot modifikasyonu için laboratuvarımızda sentezlediğimiz mikro/nanopartiküllerin farklı kombinasyonları kullanılarak en iyi yanıt alınan sistem araŞtırılmıŞtır. Sonrasında ise CEAantikoru modifiye elektrotyüzeyine immobilize edilerek immünosensör yapımı tamamlanmıŞtır. Fabrikasyon aŞamalarının karakterizasyon iŞlemleri döngüsel voltammetri, elektrokimyasal impedans spektroskopi ile optimizasyon çalıŞmaları ise differansiyel puls voltammetri kullanılarak yapılmıŞtır. Yöntem için gerekli olan optimum koŞullar (pH, inkübasyon süresi, sıcaklık) belirlendikten sonra geliŞtirilen immünosensör, sentetik serum örneklerinde ve çeŞitli giriŞimciler yanında incelenmiŞtir. ?mmünosensörün tayin sınırı LOD ( 3s/m )= 0,097 ng/ml, alt tayin sınırı LOQ = (10s/m ) = 0,32 ng/ml, tekrarlanabilirlik (RSD)=%2,8 (n=5) ve antijen konsantrasyonu için 0,01- 1 ng/ml doğrusal çalıŞma aralığında R2=0,986, 1-20 ng/ml aralığında R2=0,990 olarak bulunmuŞtur. Genel olarak bu çalıŞmada kanser tedavisine yönelik basit ve duyar bir yöntem geliŞtirilmeye çalıŞılmıŞtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF NANOSTRUCTURE BASED AMPEROMETRIC IMMUNOSENSORS FOR THE CLINICAL APPLICATIONSSema ASLANMaster of Science (M.Sc.)Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Assoc.Prof. Dr. Ülkü ANIKJanuary 2013, 80 pagesIn this study an effective nanostructure based amperometric immunosensor for the clinical applicationson the determination of carcinoembriyonic antigen (CEA) which is used as cancer biomarker was developed.For this purpose the best resulting system had been researched as modifying electrode with different types of micro/nano structure combinations which were produced in our laboratory. Then the fabrication of immunosensor was completed by immobilization of anti-CEA to the surface of modified electrode.Characterization studies of fabrication steps were carried on cyclic voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy methods, optimization of analytical conditions were investigated by differential puls voltammetry method. After determination of optimum conditions (as pH, incubation time, temperature) for the current study, developed immunosensor was investigated in synthetic sera in the presence of various interferences. LOD and LOQ values of immunosensor were revealed as (3s/m )= 0,097 ng/ml and (10s/m ) = 0,32 ng/ml,respectively, RSD=2.8% (n=5) and correlation coefficient of the different concentrations of CEA in the lineer range of 0,01- 1 ng/ml and 1-20 ng/ml were found as R2=0,986 and R2=0,990, respectively. As a result we successed to generate a simple, promisingly effective immunosensor that is useful for the future developments.