Hidrür oluşturma-atomik absorpsiyon spektrofotometrisi (HG-AAS) ile arsenik türlemesi
Speciation of arsenic by hydride generati?on atomic absorption spectrometry (HG-AAS)
- Tez No: 334396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Arsenik, Hidrür Oluşturmalı Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Arsenic, Hydride Generation Atomic Absorption Spectrometry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalıŞmada, Hidrür OluŞturma-Atomik Absorbsiyon Spektrofotometri (HG-AAS) ile çeŞitli su örneklerinde arsenik türlemesi yapılmıŞtır. HCl deriŞimi, NaBH4deriŞimi, NaOH deriŞimi ve argon akıŞ hızı gibi değiŞkenlerin en uygun değerleri deneysel olarak saptanmıŞtır. Bu değiŞkenlerin en uygun değerleri belirlendikten sonra toplam As ve As(III) tayini için As(III)?ün doğrusal olduğu aralık belirlenmiŞtir. Yöntemin As tayini için 1- 20 µg/L arasında doğrusallık gösterdiği deneysel olarak belirlenmiŞtir. ÇalıŞmada gözlenebilme sınırı (LOD) ve tayin sınırı (LOQ) gibi analitik parametreler de belirlenmiŞtir. LOD ve LOQ değerleri, As(III) için hesaplanmıŞtır. As(III) için LOD ve LOQ değerleri sırasıyla 0,62 µg/L, 3,76µg/L olarak bulunmuŞtur. Yöntemin doğruluğunun tespiti için standart referans madde olarak sıvı NIST 1643e içme suyu kullanılmıŞtır. Yöntem, Muğla yöresinin çeŞitli bölgelerinden alınan su numunelerindeki toplam As ve As(III)?ün deriŞimi,hazırlanan standart çözeltilerin kalibrasyon grafiğinden yararlanılarak belirlenmiŞtir.
Özet (Çeviri)
In this work, speciation of arsenic in various water samples was done by using Hydride Generation Atomic Absorption Spectrometry (HG-AAS). The most appropriate values of HCl concentration, NaBH4 concentration, NaOH concentration and flow rate of argon were determined as experimental. Then, linear range of As(III) was found for the determination of total As and As(III). Method used for the determination of arsenic has been linearity between 1 and 20 µg/L as experimental. In this study analytical variables such as limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were also determined. Values of LOD and LOQ were calculated for As (III). LOD and LOQ values were found as 0,62 µg/L, 3,76 µg/L for As (III), respectively. A standard reference material (liquid NIST 1643e drinking water) was used for the evaluation of accuracy of method. In this method, the concentration of total As and As (III) species in real water samples collected from the different region of Muğla were calculated according to the calibration graphobtained from the prepared standard As(III) solutions.