Mısır ekiminde uygun gömücü ayak ve baskı tekeri profilinin geliştirilmesi
Development of suitable drill coulter and profile of press wheel in corn sowing
- Tez No: 334499
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Mısır Ekimi, Gömücü Ayak, Baskı Tekeri, Baskı Tekeri Profili, Maize, MaizePlanting, FurrowOpener, Press Wheel, Profile of Press Wheel
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı mısır ekiminde balta tip ekici ayaklarda ark açıcı kısımları döküm ve çelik malzeme ilaveli iki tip gömücü(ekici) ayak ile a- I tipi lastik temas yüzeyli(standart) b- V tipi-sac temas yüzeyli kenarları yarım halka kesilmiş c- I tipi lastik yüzeyli daha büyük çaplı d-ki parçalı-sac temas yüzeyli e- V tipinde içi dolu lastik yüzeyli Standart ekim işlemi+ merdane çekimi, g-Standart ekim işlemi+ekilmiş sırların traktör ile çiğnenmesi olarak değişik profilli 5 baskı tekeri ve 2 farklı ekim uygulaması pratik koşullarda 2002 ve 2003 yıllarında mısır ekim döneminde denenerek kar?ıla?tırmaktır.Sonuç olarak; iki yıllık ortalama verilere göre ekim işlemi sonrası uygulamaların oluşturduğu baskı sonucu ortalama toprak penetrometre dirençleri 273.8?782.1 gr.cm-2arasında, ortalama filiz çıkı? gün sayıları 7.95?8.63 gün, ortalama çimlenme oranı indeksleri 4.65?5.04 adet.m-1 .gün-1-, kabul edilebilir bitki aralığı oranı %87.25?%92.81, ikizlenme oranı %4.08?%8.76, bo?luk oranı %2.42?%6.38, bitki boyu 314.8?317.3 cm, ilk koçan yüksekliği 136.6?141.0 cm, tane koçan oranı %84.6?%85.5, tane nemi %21.4?%23.8, tane verimi 1356?1459 kg.da-1arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is tocompare, in maize planting during the seedingseasons of the years 2002 and 2003 under field conditions. 2 different sowing method and 5 different press wheel profiles were tested. These were: a- I type rubber contact surface (standard) b- V type iron sheet contact surface edges of which cut in half circle shape c- I typerubber surface with bigger diameter d- two pieced-iron sheet contact surface e- V type solidrubber contact surface f- Standard sowing method + roll straightening g- Standard sowingmethod + running over the sowed rows via tractor, with two types of sowing opener; furrowopening parts of stub-runner opener is cast and the other one is reinforced with steel material. According to the two years average data;average soil penetrometer resistances havebeen ranged between 273.8-782.1 gr.cm-2, average sprout emergency days numbers between 7.95-8.63 days, indexes of average germination ratio between 4.65-5.04 piece.m-1 .day-1, acceptable plant inter space ratio between %87.25-%92.81, twinning ratio between %4.08-%8.76, gap ratio between %2.42-%6.38, plant height between 314.8-317.3 cm, first ear heightbetween 314.8-317.3 cm, grain ear ratio between %84.6-%85.5, grain moisture between %21.4-% 23.8, and grain yield between 1356-1459 kg.da-1.