Çanakkale-Yenice koşullarında yetişen kapia biber çeşidinin modifiye atmosfer ve sıcak su uygulamaların depolama kalitesine etkileri
Effects of store quality applications on modified atmosphere and hot water biochemical propperties on kapia type peppers condition on Çanakkale-Yenice
  1. Tez No: 334556
  2. Yazar: FATMA ÖZDİREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapia biber, sıcak su uygulaması, modifiye atmosfer, depolama süresi, kalite özellikleri, Kapia type pepper, hot water treatments, modified atmosphere storage, storage period, quality properties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Türkiye genelinde özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde taze tüketim ve endüstriyel açıdan oldukça büyük üretim ve ihracat potansiyeline sahip olan Kapia biber tipinde farklı hasat sonrası uygulamaların etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; Çanakkale ?Yenice yöresinde yetiştiriciliği yoğunlukla yapılan Kapia biber tipinde hasat sonrası farklı sıcaklıklarda (40°C, 50°C ve 60°C) 3 dakika süreyle sıcak su uygulamaları, düşük yoğunluklu polietilen bazlı (LDPE) modifiye atmosfer paket (MAP) uygulaması ve söz konusu sıcak su uygulamalarının MAP ile kombinasyonu gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan ürünler, 7,5°C± 0,5°C sıcaklık ve %90-95 civarı oransal nem koşullarında sırasıyla 15 ve 30 gün süreyle depolanmıştır. Her depolama süresi sonunda, depodan çıkarılan ürünler 3 gün süreyle 18-20 °C sıcaklık koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuştur. Her depolama ve raf ömrü süresi sonrasında biberlerde bazı kalite parametreleri ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir.İncelenen bu kalite parametreleri; ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı (sitrik asit), pH değeri, vitamin C içeriği ile depolama süresince çürüme ve bozulma oranıdır. Depolama Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Soğuk Hava Depolarında; ölçüm ve analizler ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuarında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; the effects of different postharvest applications on Kapia type peppers at different harvest maturities which have great potentials as industry and table consumption in Marmara, Agean and Mediterrenean regions in Turkey was carried out. For this purpose; hot water treatments at different temperatures (40°C, 50°C and 60°C) for 3 minutes and low density polethylene (LDPE) based modified atmosphere packaging (MAP) and the combination of these applications on Kapia type peppers were applicated. Crops that applicated were stored at 7,5°C± 0,5°C heat and %95 relative humidity conditions for 15 and 30 days respectively. After each storage period, peppers were kept at 20 °C heat conditions for 3 days as shelf life. Some quality assessments and biochemical properties have been investigated after each storage and shelf life periods. These quality assessments and biochemical properties were weight loss, soluble solids concentration, pH value, titratable acidity (citric acid), ascorbic acid content, total phenolic compounds. Phsyological disorders and decay on each storage periods were also determined. Storage have been done in experimental cold storage rooms in Canakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture. Quality and biochemical analyses have been done in the laboratory of Canakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture Department of Horticulture.