Farklı olgunluk dönemlerinde hasat edilen süper red domates çeşidinde hasat sonrası uygulamaların depolama kalitesine etkileri
The effects of postharvest treatments on storage of super red tomato variety harvested different ripening stage
  1. Tez No: 334555
  2. Yazar: ZEYNEP İŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, 1-MCP, muhafaza, ethephon, hasat sonrası, Tomato, 1-MCP, storage, ethephon, postharvest
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma 2012 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Farklı olgunlukta hasat edilen Super Reddomates çeşidinde farklı uygulamaların muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla muhafaza edilen domateslerde yeşil olgun ve pembe olum aşamasında hasat edilerek kontrol, 312.5, 625 ve 1250 ppb 1-MCP uygulanmış gruplar oluşturularak 45 gün süreyle 10-11°C?de muhafaza edilmiştir. Domateslerde 15 gün aralıklarla sertlik, renk, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asit (TETA), C vitamini ve çürüme oranı belirlenmiştir. 15., 30. ve 45. günlerde alınan örneklerin analizlerinin hemen ardından yeşil olgun domateslere 1000 ve 2000 ppm ethephon uygulanarak 3 günlük raf ömründe olgunlaşma izlenmiştir. Çalışma sonucunda muhafaza edilen domateslerde 625 ve 1250 ppb 1-MCP uygulamalarının olgunlaşmayı geciktirdiği ve kalite özelliklerini koruyarak meyvelerin muhafaza ömrünü uzattığı sonucuna varılmıştır. 2000 ppm ethephon uygulamasının yeşil olgun domateslerin pazara hazırlanmasında etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Çanakkale Onsekiz Mart University Agriculture Faculty Horticulture Department in 2012. In the research, effects of different applications on storage period and quality factors of tomatoes cv. Super Red harvested at different maturity dates were investigated. For this aim, commodities harvested at mature green and pink mature stages were subjected to treatments control, 312.5, 625 and 1250 ppb 1-MCP. After applications, samples were stored at 10-11°C for 45 days. Firmness, color, total soluble solids, titretable acid, vitamin C and decay parameters were investigated with the intervals of 15 days for all samples. After the analyses of 15., 30. and 45. days, 1000 and 2000 ppm ethephon doses were applied to green mature tomatoes and ripening of tomatoes were observed for 3 days. At the end of the study, it was found that 625 and 1250 ppb 1-MCP doses delayed the maturity and prolonged the storage duration keeping quality attributes in tomatoes. Application of 2000 ppm ethephon was found as a beneficialtreatment for preparing the green mature tomatoes to market after storage.