Vakum pişirme (sous vide) uygulanmış Luciobarbus esocinus (Heckel,1843)'un raf ömrünün belirlenmesi
The determination of shelf life of Luciobarbus esocinus (Heckel, 1843) applied sous-vide
  1. Tez No: 334631
  2. Yazar: YELDA YAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜREL İNANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Su Ürünleri, Food Engineering, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Luciobarbus esocinus, Vakum Pişirme, Soğuk Muhafaza, Raf Ömrü, Luciobarbus esocinus, Sous-Vide, Cold Storage, Shelf Life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü?nden elde edilen Luciobarbus esocinus (Heckel, 1843) balıkları vakum pişirme yöntemine göre hazırlandıktan sonra +2ºC?de muhafaza edilmiştir. Ham materyalde nem, kül, yağ, protein, tuz, pH, TVB-N, TBA sayısı, toplam aerob mikroorganizma (5 ºC ve 30 ºC inkübasyon sıcaklığında) ve maya-küf sayıları belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen ürünlerin soğuk depolama koşullarında duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri incelenmiş ve analizler 3 günde bir, çalışma üç tekrarlı olarak yapılmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildiğinde; farklı pişirme sıcaklıkları uygulanan örneklerde belirlenen nem, protein, yağ ve kül miktarı bakımından gruplar arasındaki farklılığın önemli olmadığı tespit edilirken (p>0,05), muhafaza süresince gruplar arasındaki farklılığın pH, TVB-N bakımından önemli olduğu belirlenmiştir (p0,05). Duyusal analizlerden elde edilen veriler incelendiğinde vakum pişirme yöntemine göre hazırlanan ürünlerin beğeni kazandığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak çalışmada yapılan analizler neticesinde elde edilen veriler değerlendirildiğinde balıklara uygulanan vakum pişirme teknolojisinin raf ömrü üzerinde olumlu etki gösterdiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Luciobarbus esocinus (Heckel, 1843) caught from Keban Dam Lake were prepared by sous vided method and storaged at +2º C. Moisture, ash, fat, protein, salt, pH, TVB-N, TBA numbers, total aerob microorganisms and yeast-mold numbers were determined in raw material. The products obtained from the study were evaluated sensory, chemical, and microbiological and the analysis were repeated in three days period with 3 replicates. As the datas obtained from the result of chemical analys evaluated statistically; the differences between of moisture, protein, fat and ash different cooking temperature treated samples groups were found unsignificant (P>0,05). pH, TVB-N values of groups during storage period was found significant (p0,05). As the data results obtained from sensory analysis examined, the products have got beter taste than sous vided method. It was concluded that as the analysis results of this study evaluated, the sous vided techology applied to fish has got a possitive affect on shelf life of products.