Afyonkarahisar yöresi manda yetiştiriciliği; Küçükçobanlı Köyü örneği
Water buffalo breeding in Afyonkarahisar province; sample of Küçükçobanli Village
- Tez No: 334668
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Kucukcobanlı, Water Buffalo, Routine, Grower
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde mandacılık işletmelerinin hangi alışkanlıklara sahip olduğunu, bu alışkanlıkları nasıl, ne zaman ve nereden edindiklerini ortaya koymak maksadıyla ele alınma ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu amaçla merkeze 4 Km mesafede bulunan ve ildeki manda populasyonunun önemli bir kısmını barındıran Küçükçobanlı köyü örnek olarak seçilmiştir. Seçilen bu köyümüzün Afyonkarahisar ilindeki manda yetiştiriciliği hakkında genel durumu ortaya koyacağı, bunun için de yeterli materyale sahip olduğu ve çevresindeki diğer yerleşim yerlerine örnek teşkil ettiği düşünülmüştür. Öncelikle köyde manda yetiştiren işletme sahipleri tespit edilmiş ve bu yetiştiricilerle kişisel görüşme yapılarak kendileriyle anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca kurum istatistiklerinden yararlanılmış ve gözlem yapılmıştır. Verilerin analizi EXCEL programında yapılmıştır. Yaptığımız görüşmeler neticesinde yetiştiricilerin geçmişten gelen bazı alışkanlıkları halen yaşattıkları ve uyguladıkları, bazı alışkanlıkları ise gelişen yaşam şartları, ekonomi, teknoloji karşısında terk ettikleri, zamana uymak açısından yeni tekniklere hemen adapte oldukları görülmüştür. Süt üretimi açısından birincil olarak inek besledikleri, mandayı ise geleneksel manda kaymağı üretimi için ellerinden çıkarmadıkları anlaşılmıştır. Afyonkarahisar yöresinde manda kaymağı, manda yoğurdu, kaymaklı lokum, kaymak şekeri, fermente sucukta kullanılan manda eti mandacılık işletmelerinin en önemli gelir kaynakları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to find out the routines of the Water Buffalo Businesses in the province of Afyonkarahisar and also to gather information about how, when and where they needed these routines. For this purpose, Küçükçobanlı village; which is 4 km away from the city center and hosts a significant portion of the population of water buffalos in the province, was chosen as an example. This village was chosen; because it was considered to give an Overview of the status of the water buffalo breeding in the province of Afyonkarahisar; since it has enough material to take it as an example and exemplary for other surrounding settlements in the province. First of all, business owners, who are breeding water buffalo in the village, were identified and surveys were conducted with these breeders by personal interviews. In addition, observations were made and statistics made by TUIK were used. EXCEL program is used to analyze the data gathered. As a result of the interviews with the breeders, we saw that they still have and implement some old routines from the past experiences whereas they changed some of the routines as a result of the developing life conditions, economy and technology to in order to comply with the time and to adapt immediately. It was observed that for milk production, they were primarily feeding cows; while they were feeding water buffalos for traditional water buffalo cream production. It was found out that, Water Buffalo cream, water buffalo yoghurt, water buffalo cream Turkish delight, water buffalo cream sugar and water buffalo meat used in the fermented sausage are the most important sources of income of the water buffalo businesses in the province of Afyonkarahisar.