Animasyonlarla öğretimin ve eğitsel oyunların çöktürme titrimetrisi konusunda akademik başarı üzerine etkisi
The effect of teaching with animations and educational games on academic achievement in subject of precipitation titration
- Tez No: 334739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN SEÇKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimya öğretimi, yapılandırmacılık, 7E öğrenme modeli, animasyon, çöktürme titrasyonları, sanal laboratuvar, eğitsel bilgisayar oyunlar, Chemistry education, constructivism, 7E learning model, animation, precipitation titrations, virtual lab, educational computer games
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversitelerde Analitik Kimya, ortaöğretim kurumlarında Nicel Kimya dersi kapsamında yer alan Çöktürme Titrasyonları konusuna yönelik 7E modeli esas alınarak animasyon ve eğitsel bilgisayar oyunu destekli öğretim materyali geliştirmek ve geliştirilen bu materyalin ders anlatımlarında kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına olan etkisini belirlemektir. Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinden 2011ş2012 bahar döneminde açılan Analitik Kimya-II dersini alan 13 öğrenci ve Ankara M. Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde öğrenim gören 11-A (kontrol grubu, n= 45) ve 11-C (deney grubu, n=44) sınıfı öğrencileri ileyürütülmüştür. Çalışma, Hacettepe Üniversitesi'nde tek gruplu ön-test son-test zayıf deneysel desen, Ankara Mehmet Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde ise statik grup ön test-son test deneysel desen kullanılarak yapılmıştır. Çöktürme Titrasyonları ünitesi kontrol grubunda geleneksel yöntemle; deney gruplarında ise animasyon ve eğitsel bilgisayar oyun destekli yazılım ile yürütülmüştür. Çalışmada veriler Çöktürme Titrasyonları Başarı Testi ve Yarı-Yapılandırılmış Görüşme Soruları ile toplanmıştır. Çöktürme Titrasyonları Başarı Testinin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış, madde analizi sonucunda Cronbach değeri 0.756 olarak bulunmuştur. Veri toplama araçları yardımıyla elde edilen veriler bağımlı ve bağımsız örneklem t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; hem Hacettepe Üniversitesindeki tek grubun hem de M. Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesindeki kontrol ve deney gruplarının kendi içinde ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılıkbulunmuştur. Ayrıca sonuçlara göre; M. Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesindeki kontrol ve deney gruplarının Çöktürme Titrasyonları Başarı Testi sontest puanları arasındaki farklılık istatistiksel açıdan anlamlıdır. Bu anlamlı farklılıktan yola çıkarak 7E öğrenme modeline göre geliştirilen, animasyon ve eğitsel bilgisayar oyunu destekli materyalin Çöktürme Titrasyonları konusunda geleneksel yaklaşıma göre öğrencilerin akademik başarılarında daha etkili olduğu yorumu yapılabilir. Yarı-yapılandırılmış görüşme sonuçlarına göre ise genelolarak öğrencilerin geliştirilen materyalle ilgili olumlu görüşlere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop animation and computer aided education materials based on the 7E model for the ?Precipitation Titration? subject within the Analytical Chemistry course taught at the universities and the Quantitative Chemistry course taught at the secondary schools and to determine the effect of using this developed material in teaching on the academic success of the students. This study was conducted using 2 test groups; 13 university students majoring in Chemistry in Hacettepe University enrolled to Analytical Chemistry II in Spring 2011-2012 and the 11-A (control group, n=45) and 11-C (test group, n=44) sections in Ankara M. Rustu Uzel Technical and Industrial Vocation High School. The study was conducted using a single-group pre-test post-test weak experimental design in Hacettepe University and using a static group pre-test post-test experimental design in Ankara Mehmet Rustu Uzel Technical and Industrial Vocation High School. The ?Precipitation Titrations? subject was taught using traditional methods in the control group and using the animation and computer aided software in the test groups. The data was collected through the ?Precipitation Titrations Evaluation Test? and the ?Semi-Structured Interview Questionnaire? in the study. The validity and the reliability analysis of the ?Precipitation Titrations Evaluation Test? was conducted and the material analysis yielded a Cronbach-? value of 0.756. The collected data was analyzed using dependent- and independent-variable sampling t-test. The results of the analysis indicated that the difference between the pre-test and post-test scores was statistically significant for both data sets representing analyses conducted within the single group in Hacettepe University and between the control and test groups in M. Rustu Uzel Technical and Industrial Vocation High School. The results also indicated that the difference in the ?Precipitation Titration Evaluation Post-Test? scores of the control and the test groups in M. Rustu Uzel Technical and Industrial Vocation High School were also statistically significant. Based on these statistically significant differences, it may be speculated that the animation and viicomputer aided education materials that were developed based on the 7E model were more effective on the academic success of the students in studying Precipitation Titrations in comparison to the traditional approach. The SemiStructured Interview Questionnaire results indicated that the students took an affirmative stand towards the developed material.