Eğitsel dijital oyunların kullanılmasının 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, motivasyonlarına ve fene yönelik ilgilerine etkisinin incelenmesi
The use of educational digital games 5. an investigation of the effect of classroom students on their academic achievement, motivation and interest in science
  1. Tez No: 977419
  2. Yazar: İREM DOLKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA BULUŞ KIRIKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Dijital Oyun, Fen İlgisi, İnsan ve Çevre, Motivasyon, Educational Digital Game, Science İnterest, Human and Environment, Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı 5.sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi insan ve çevre ünitesindeki kazanımlara yönelik hazırlanan eğitsel dijital oyunlar kullanılarak gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin akademik başarılarına, ders içi motivasyonlarına ve fen bilimleri konularına yönelik ilgilerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın modeli ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak belirlenmiştir. Çalışma 2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Şanlıurfa ili Akçakale ilçesindeki iki köy ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Ortaokullardan biri deney grubu olarak belirlenirken diğer ortaokul kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Yedi hafta süren araştırmada, kontrol grubu öğrencilerine Fen Bilimleri dersi öğretim programında bulunan kazanımlara uygun öğretim yöntem ve teknikler kullanılarak MEB'in fen bilimleri ders kitabındaki etkinliklerle dersler işlenirken, deney grubuna ek olarak etkileşimli animasyonlar ve eğitsel dijital oyunlar ile hazırlanan etkinliklerle dersler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak 'Ortaokul 5.Sınıf Çevre Başarı Testi',“Fen Öğretimine Yönelik Motivasyon Ölçeği”ile“Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular sonucunda deney grubunda yer alan öğrencilerin akademik başarıları yönünden kontrol grubu ile arasında anlamlı bir fark oluştuğu saptanmıştır. Eğitsel dijital oyunların fen öğretimine yönelik motivasyonu yönünden incelendiğinde deney grupları ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, fen konularına yönelik ilgileri yönünden incelendiğinde deney grupları ve kontrol grubu arasında deney grupları lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the effect of teaching using educational digital games and interactive animations prepared for the achievements of 5th grade students in the human and environment unit of science course, on their academic success, in-class motivation and interest in science subjects. For this purpose, the research model is planned to be determined as a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group. The study was carried out in two village secondary schools in Akçakale district of Şanlıurfa province in the second semester of the 2023-2024 academic year. One of the secondary schools was determined as the experimental group, while the other secondary school was determined as the control group. In the seven-week research, the experimental group was taught with activities prepared with interactive animations and educational digital games, while the control group students were taught only with the teaching methods and techniques appropriate to the achievements in the Science course curriculum and the activities in the Ministry of Education's science textbook. 'Middle School 5th Grade Environmental Achievement Test', 'Motivation Scale for Science Teaching' and 'Interest in Science Subjects Scale' were used as data collection tools. Data analysis was done using the SPSS program. The findings obtained from this study are that the academic achievements in the experimental groups are at a point where there is a significant difference with the direction control group. While there is no significant difference between the experimental groups and the control group in terms of motivation for science education in educational digital games, there is a significant difference between the experimental groups and the control group in terms of interest in science subjects. Suggestions are made in the results obtained.