Designing A decision support system for debt payment planning under inflation
Enflasyonlu ortamda borç ödeme planlaması için bir karar destek sistemi tasarımı
  1. Tez No: 33474
  2. Yazar: MEHMET ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Decision Support Systems (DSS), Financial Management (FM), inflation, decision making, learning, expert judgment, survivability in business, credibility. m
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET ENFLASYONLU ORTAMDA BORÇ ÖDEME PLANLAMASI İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ TASARIMI Mehmet Özkan Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halim Doğrusöz Eylül, 1994 Bilgisayar teknolojisi özellikle son yıllarda çok gelişti, hatta bazı alanlarda insanların yerini almaya başladı. Buna rağmen yargı kullanımı diğer alan larda önemini koruyor. Mali Yönetim de karar aşamasında yönetici yargısı ve sezgisinin kullanılmasinı gerektiren alanlardan biri. Bu çalışmada karar veri ciye daha etkin kararlar verebilmesi için yargısını kullanmasında destek olacak bir sistemin tasarımı için bir yöntem öneriyoruz. Yargının gücü öğrenme ile arttığından sistem aym zamanda öğrenmeyi de kolaylaştırmalıdır. Çalışmada Borç Ödeme Planlaması ile ilgili kararlar üzerinde duracağız. Literatürde bu lunmayan bu yeni problem kısaca 'Borcun ödenmesi için işlevsel bir strateji geliştirilmesi' olarak tanımlanabilir. Analizler, mali piyasalardaki belirsizlikler ve enflasyonun piyasa üzerindeki etkileri gözönünde bulundurularak yapılmıştır. Analizlerde“Borç Büyüme Modeli”adı verilen bir model kullanılacak ve sis temin çalışmasını daha iyi anlatabilmek için bir örnek verilecektir. Anahtar sözcükler. Karar Destek Sistemleri, Mali Yönetim, Enflasyon, Karar Verme, Öğrenme, Uzman Yargısı, Kredi Değerliliği. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGNING A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR DEBT PAYMENT PLANNING UNDER INFLATION Mehmet Özkan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halim Doğrusöz Sept, 1994 Computer technology has been developed very rapidly in recent years and now computers are even replacing human in some areas. Use of judgment, however, is still very important in many other fields. Financial management is one of the areas that need managerial judgment and intuition while making decisions. In this study, we propose a methodology for designing a system to assist the decision maker (DM) in using his judgment to make effective decisions. The system also has to facilitate and enhance learning since judgment is excelled by experience. We specificly analyze decisions regarding the Debt Payment Planning (DPP) problem. This problem, which may be briefly stated as 'de velopment of an operational plan for the liquidation of debts', is a new problem and does not exist in the literature. The analyses are conducted keeping in mind that the uncertainty of the financial environment and burden of infla tion increase the complexity of the decisions. A model which we call, 'Growth Model of Debt' will be used in the analyses and a sample session will be shown to provide a clear understanding of the system operation.