İç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesinde gümüş iyonları içeren PVC malzemelerin antimikrobiyal etkisinin belirlenmesi
Determination of antimicrobial activity of PVC material containing silver ions for improvement of indoor air quality
  1. Tez No: 334745
  2. Yazar: ESRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN GÜLLÜ, YRD. DOÇ. DR. SİBEL MENTEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoaerosoller, iç ortam hava kalitesi, antimikrobiyal, gümüş iyonu, oda deneyi, PVC, Bioaerosols, indoor air quality, antimicrobial, silver ion, chamber test, PVC
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla gümüş iyonu içeren PVC malzemenin antimikrobiyal etkisinden faydalanmaya yönelik deneysel çalışmalar yapılmıştır.Malzemeye yönelik antimikrobiyal etkinlik testleri ve bu etkinin süresini belirlemek amacı ile stabilite testleri yapılmıştır. Sonuçlara göre deneyde kullanılacak malzemenin %99,9 antimikrobiyal ve bu özelliğini çevresel koşullarda koruduğu tespit edilmiştir.İç ortamı temsil etmek üzere belirli özelliklere sahip 1m3 hacimde sıkıştırılmış cam ile yapılmış oda modeli tasarlanmıştır. İç ortamda en sık görülen mikroorganizmaların çözeltileri belirli süre ve konsantrasyonlarda modele enjekte edilmiştir. Belirli aralıklarla biyoaerosol örnekleri alınarak ortamdaki konsantrasyon değişimi izlenmiştir. Çalışma, iç ortam modeli içinde herhangi bir PVC olmaması, gümüş iyonu içeren antimikrobiyal PVC malzeme olması ve standart PVC malzeme olması durumları olmak üzere 3 ayrı koşulda gerçekleştirilmiştir. Deney süresi boyunca sıcaklık, tanecik boyutu, nem parametreleri izlenmiştir.Çalışmanın sonuçlarına göre zamana bağlı mikroorganizma konsantrasyonundaki azalma oranı gümüş iyonu içeren PVC malzemenin ortamda olduğu durumda diğer durumlardan yüksektir. Gümüş iyonu taşıyan PVC malzeme, iç ortam havasında mikroorganizma konsantrasyonunun azalmasında etkili olmuştur. Bu etki etkilenen mikroorganizma türüne göre değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In order to improve indoor air quality, experimental studies were conducted for the use of antimicrobial effectiveness of PVC material containing silver ions.Antimicrobial effectiveness tests and durability tests were conducted for the determination of antimicrobial effect of this material and stability of this effect. According to tests results, PVC material have an antimicrobial property of 99.9% and this property were protected at varying environmental conditions.To represent the indoor environment, chamber test model was designed that made with compressed glass and volume of 1 m3. Most common in indoor environment microorganisms solutions were injected into the model at the certain period and concentration. Bioaerosol samples were taken at certain periods and change in bioaerosol concentration was observed in the chamber test model. This study was carried out at 3 different conditions; with a standard PVC material, with silver ion doped antimicrobial PVC material and without any PVC material in the chamber test model. During the experimental period some parameters such as; temperature, particle size, relative humidity were measured.According to the test results, reduction in microorganism concentration in the case of with silver ion doped PVC material was highest conditions. Silver ion doped antimicrobial PVC material was effective in reducing the concentration of microorganism in indoor air. This effect varied depends on type of affected microorganisms.