Bazı geçiş metallerinin (Ni(II), Cu(II), Zn(II) ve Cd(II)) 1-etilimidazol ligantı ile tetrasiyanometalat(II) (Ni(II), Pd(II), Pt(II)) komplekslerinin sentezi ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
The syntheses and investigations of structural properties of some transition metals (Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Cd(II)) with 1-ethylimidazole ligand of tetracyanometallate(II) (Ni(II), Pd(II), Pt(II)) complexes
- Tez No: 334772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEŞ SÜHEYLA KÜRKÇÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siyano kompleksleri, 1-etilimidazol, tetrasiyanometalat(II), titreşim spektroskopisi, X-ışını kırınım tekniği, ısıl analiz, Cyano complexes, 1-ethylimidazole, tetracyanometallate(II), vibration spectroscopy, X-ray diffraction technique, thermal analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada [Ni(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]n (1), {[Cu(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]?H2O}n (2), [Zn(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]n (3), {[Cd(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]?H2O}n (4), [Cu(etim)4Pd(?-CN)2(CN)2]n (5), [Zn(etim)2Pd(?-CN)4]n (6), [Cd(etim)2Pd(?-CN)4]n (7), [Cu(etim)2Pt(?-CN)4]n (8), [Zn(etim)4Pt(?-CN)2(CN)2]n (9) ve [Cd(etim)2Pt(?-CN)4]n (10) formülleri ile verilen siyano kompleksleri sentezlenmiş ve yapıları titreşim (Kırmızı altı ve Raman) spektroskopisi ve X-ışını kırınım teknikleri ile belirlenmiştir. Ayrıca element ve ısıl analiz yöntemleri ile komplekslerin yapıları desteklenmiştir.Yapılan analizler sonucunda sentezlenen komplekslerin [M(etim)2M'(?-CN)4]n ve [M(etim)4M'(?-CN)2(CN)2]n (M = Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II) ve M? = Ni(II), Pd(II) ve Pt(II)) genel formüllerine sahip oldukları anlaşılmıştır. Kristalografik verilere göre, 2,2-TT zincir yapısındaki 1-5 ve 8 komplekslerinin triklinik kristal sisteminde P-1 uzay grubuna, 4,4-merdiven yapısına sahip olan 6, 7 ve 10 komplekslerinin monoklinik kristal sisteminde C2/m, 9 kompleksinin ise C2 uzay grubuna sahip oldukları anlaşılmıştır. Komplekslerde Ni(II), Cu(II), Zn(II) ve Cd(II) iyonlarının bozulmuş sekiz yüzlü geometriye, dört siyano ligantı ile koordine olan Ni(II), Pd(II) ve Pt(II) iyonlarının ise kare düzlem geometriye sahip oldukları gözlenmiştir. Komplekslerin kırmızı altı ve Raman spektrumlarından yapılarının birbirlerine benzer oldukları anlaşılmıştır. Isıl analiz yöntemi ile komplekslerin bozunma basamakları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, cyano complexes with formulas given by [Ni(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]n (1), {[Cu(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]?H2O}n (2), [Zn(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]n (3), {[Cd(etim)4Ni(?-CN)2(CN)2]?H2O}n (4), [Cu(etim)4Pd(?-CN)2(CN)2]n (5), [Zn(etim)2Pd(?-CN)4]n (6), [Cd(etim)2Pd(?-CN)4]n (7), [Cu(etim)2Pt(?-CN)4]n (8), [Zn(etim)4Pt(?-CN)2(CN)2]n (9) and [Cd(etim)2Pt(?-CN)4]n (10) have been synthesized and the is structures have been characterized by vibrational (FT-IR and Raman) spectroscopy and X-ray diffraction techniques. Besides, they structures was supported by elemental and thermal analysis methods.As a result of the analyses, it was understood that the synthesized complexes have [M(etim)2M'(?-CN)4]n and [M(etim)4M'(?-CN)2(CN)2]n (M = Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II) ve M? = Ni(II), Pd(II) ve Pt(II)) general formula. According to the crystallographic data, it was understood that 1-5 and 8 complexes with chain 2,2-TT structure belong to P-1 space group of triclinic crystal system, while 6, 7 and 10 complexes with 4,4-ladder structure belong to C2/m and complex 9 belongs to C2 space groups monoclinic crystal system. In complexes, it was observed that Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Cd(II) ions have distorted octahedral geometries, Ni(II), Pd(II) and Pt(II) with four cyano ligands coordinated have square planer geometries. According to the FT-IR and Raman spectra of the complexes, it was clarified that their structures were similar to each others. Decomposition stages of the complexes were identified by the thermal analyses method.