Karesel atama problemi için grafik işlem birimleri üzerinde paralel bir evrimsel algoritma
A parallel evolutionary algorithm for quadratic assignment problem on graphics processing units
  1. Tez No: 334845
  2. Yazar: ERDENER ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karesel atama problemi (KAP), evrimsel algoritmalar, paralel programlama, grafik işlem birimleri, CUDA, Quadratic assignment problem (QAP), evolutionary algorithms, parallel programming, graphics processing units (GPU), CUDA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada zor bir kombinatorik optimizasyon problemi olan karesel atama problemi yeni bir teknolojiyle çözülmek üzere ele alınmıştır. Matematiksel programlama yaklaşımları ile bazı küçük ve orta ölçekli problemlerin çözümlerinde dahi makul sürelerde en iyi sonuçlar elde edilememektedir. Bilgisayarların ekran kartları üzerinde yer alan grafik işlem birimleri büyük boyutta verileri eş zamanlı işleyerek, işlem zamanlarında anlamlı azalmalar sağlayabilmektedir. Bu yüzden, grafik işlem birimlerinin eş zamanlı işlem yapabilme gücünden yararlanarak, karesel atama probleminin kısa sürede etkin şekilde çözümü için paralel bir evrimsel algoritma geliştirilmiştir. Bu paralel algoritma ve merkezi işlem birimi üzerinde sıralı olarak çalışan hali, literatürde yer alan 59 test problemi üzerinde denenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Test problemlerinin 43'ünde bilinen en iyi sonuca ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, paralel algoritmanın sıralı algoritmadan ortalaması 17 kat olmak üzere 51 kata kadar daha hızlı sonuç verebildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, quadratic assignment problem, which is a hard combinatorial optimization problem, is examined to solve by a new approach. To reach the optimal results by using mathematical programming approaches cannot be possible even for some sorts of small and middle scaled problems in a reasonable time interval. Huge amounts of data are being progressed simultaneously by graphics processing units located on computers? graphics card. Therefore, a parallel evolutionary algorithm has been proposed to solve the quadratic assignment problem by using graphics processing units? simultaneously progressing property. This parallel algorithm and the sequential one on central processing units are tested and compared for 59 problems in literature. Best known solutions are obtained for 43 of these problems. Indeed, it is observed that the parallel algorithm works averagely 17 times and up to 51 times faster than sequentially one.