Synthesis and characterization of novel aromatic main chains diazo polymers. Their some properties and possible application areas
Yeni aromatik ana zincir diazo polimerlerinin sentezi ve tanımlanması.Bunlarin bazi özellikleri ve olasi uygulama alanlari
  1. Tez No: 334927
  2. Yazar: ZEYNEP BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aromatik Ana Zincir Diazo Polimerleri, Konjuge Polimerler, Diazo Kenetlenmesi, Işığa Duyarlı Polimerler, Aromatic Backbone Diazo Polymers, Conjugated Polymers, Diazo Coupling, Light Sensitive Polymers
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, ana zincirinde diazo grubu içeren aromatik konjuge polimerlerin hazırlanması, karakterize edilmesi ve bazı özelliklerinin analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla ticari olarak elde edilen 4-amin-4'nitrobifenil sülfit dışındaki diğer nitro amin türevleri; bifenil, naftalin ve difenil eter bileşiklerinin dinitro türevlerinin seçici indirgenmesiyle elde edilmiştir. Elde edilen dört nitroamin türevi çinko tozu ile bazik ortamda indirgenerek diazo grubu içeren momomerler sentezlenmiştir. Daha sonra, bu monomerler TPA(trifenilamin),TPP(trifenilfosfin), ve N-MDPA(N-metildiamin) bileşikleri ile diazolama yöntemi kullanılarak 12 farklı azo grubu içeren tamamı konjuge aromatik polimerler sentezlenmiştir. Sentezlenen bu monomer ve polimerlerin karakterizasyonu 1H-NMR, 31P-NMR FTIR, UV-VIS, DSC, TGA teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen tüm polimerler tamamıyla aromatik konjuge yapısında olduğundan, bunlar koyu kahve veya siyah renkte katılardır. TPA ve TPP ile hazırlanan polimerler birçok organik çözücüde çözünmezken, N-MDPA ile hazırlanan bu polimerler lineer yapısına bağlı olarak birçok organik çözücüde çözünmektedir. UV bölgede 280 ve 380 nm aralığında iki tane maksimum saptanmıştır. Bu polimerler katı halde iletken değildir. Tam aromatik yapıları sebebiyle yüksek ısı kararlılığına göstermiştir ve azo bağlarının kırılması için gerekli enerjiye denk sıcaklığa kadar dirençlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to prepare, characterize and determine some properties of aromatic conjugated polymers containing diazo groups in their main chains. For this purpose, starting from dinitro derivatives of biphenyl, naphthalene and diphenyl ether, nitroamine derivatives were prepared by selective reduction except 4-amino-4?-nitrodiphenyl sulphide which is obtained commercially. Four nitroamine derivatives were reduced with Zn powder in basic condition to convert nitroamine compounds to monomers containing diazo group. And then, twelve fully conjugated aromatic polymerscontaining azo groups in their main chain were synthesized from diazo containing monomers with triphenylamine (TPA), triphenylphosphine (TPP) and N-methyldiphenyl amine (N-MDPA) via diazocoupling reaction. Characterizations of the monomers and polymers were performed by 1H-NMR, 31P-NMR, FTIR, UV-VIS, DSC, TGA techniques. It was found that all polymers are dark brown or black solids since they have fully aromatic conjugated molecular structure. Polymers prepared from TPA and TPP are insoluble in most of organic solvents but polymers prepared from N-MDPA are soluble in most of organic solvents due to the formation of quite linear chains. It was determined that they have two maxima at around 280 and 380 nm in UV region. They are nonconductive in crude polymeric form. Because of their fully aromatic backbones they showed high thermal stability and resistant to heat up to the energy required to break azo bonds.