Electrical and magnetic properties of Bi(Pb)SrCaCuO superconductor thin film produced by sputtering method
Saçılma yöntemi ile üretilen Bi(Pb)SrCaCuO süperiletken ince filmin elektiriksel ve magnetik özellikleri
- Tez No: 334926
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET VARİLCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bi-2223 süperiletken ince film, Tavlama ortamı, Kritik sıcaklık, Kritik akım yoğunluğu, Aktivasyon enerjisi, İğneleme mekanizması, Anizotropik davranış, Bi-2223 superconductor thin film, Annealing ambient, Critical temperature, Critical current density, Activation energy, Pinning mechanism, Anisotropic behavior
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin ana konusu sadece Bi(Pb)SrCaCuO süperiletken ince film üretimi için sadece ideal tavlama ortamını belirlemek değil aynı zamanda 100 watt'lık dc güçte saçılma metodu ile üretilmiş filmlerin teknoloji ve endüstri uygulamaları için elektriksel, fiziksel, mikro yapısal, çivileme mekanizmasını ve süperiletken özelliklerini taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışını kırınım analizi (XRD), elektron dağılımlı X-ışını (EDX), özdirenç ve kritik akım yoğunluğu ölçümleri vasıtasıyla incelemektir. İlk aşamada, literatür araştırmasından sonra, en iyi yüzey morfolojisine ve süperiletken özelliklere sahip Bi(Pb)SrCaCuO film üretebilmek için farklı tavlama süreleri (15 dakika, 1.5 saat ve 3 saat ) ve tavlama sıcaklıkları (850, 860 ve 870 °C) belirledik. Yukarıda verilen deneyler üretilen 9 film üzerinde gerçekleştirildi. Elde edilen deneysel sonuçlar, 860 ? C 3 saat tavlanan süperiletken film en büyük Bi-2223 faz oranına, en yüksek kritik sıcaklığa, kritik akım yoğunluğuna, en iyi yapı, kristalleşme ve süperiletken tanecik arasındaki bağlantısına, en geniş parçacık boyutuna ve en düşük boşluğa ortaya koyduğunu gösterir. İkinci aşamada, 860 ? C de 3 saat tavlanan Bi-2223 ince filmin çivileme mekanizması ve süperiletken özellikleri 20 K'den 130 K'e değişen sıcaklığın bir fonksiyonu olarak 0-3 T aralığında farklı magnetik alan altında yapılan magneto özdirenç ölçümleri yardımıyla analiz edildi. Filimin başlangıç ( ) ve ofset ( ) kritik sıcaklıları, kritik sıcaklık değişimleri, aktivasyon enerjisi (U0), tersinmezlik alanı (?0Hirr), üst kritik alanı (?0Hc2), nüfuz etme derinliği (?) ve uyum uzunluğu (?) magneto özdirenç eğrilerinden belirlendi. Süperiletken özelliklerin, uygulanan magnetik alanın artmasıyla numunenin içindeki süperiletken tanecikler arası zayıf bağlantıların bir sonucu olarak bozulduğu bulundu. Son aşamada, üretilen Bi-2223 filmin anizotropik davranışını incelemek için atomik kuvvet mikroskobu (AFM), magnetik alan yönünün bir fonksiyonu olarak (dc magnetik alan ve film yüzeyi ile uygulanan magnetik alan arasındaki açı) magneto özdirenç ve kritik akım yoğunluğunu ölçümleri gerçekleştirildi. Film yüzeyi alan yönünde 0° den 90° ye 15° adımlarla değiştirildi. Ayrıca, çalışılan filmin aktivasyon (çivileme) enerji değerleri termal aktive akı akış modeli kullanılarak bulunurken akı çivileme kuvveti Kramer eşitliğinden analiz edildi. Yüzeyi merkezi olarak dağıtılmış ve tepe noktalarının aşırı miktarda oluşan Bi-2223 süperiletken filmin hem uygulanan magnetik alanın hem de açının 90° ye kadar artmasıyla (?0H//c-axis) süperiletken özelliklerin sistematik olarak azaldığı bulundu. Sonuç olarak, çivileme mekanizmasını ve süperiletken özellikler ciddi bir şekilde hem uygulanan alana hem de açıya ( ? ) bağlıdır, bu da üretilen numunenin anizotropik karakterini gösterir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to not only determine the optimum annealing ambient for the Bi(Pb)SrCaCuO superconductor thin film production but investigate the electrical, physical, microstructural, pinning mechanism and superconducting properties of the thin films produced by sputtering method at 100 watt DC power by means of scanning electron microscopy (SEM), X-Ray diffraction analysis (XRD), electron dispersive X-Ray (EDX), resistivity and transport critical current density measurements for applications in technology and industry, as well. In the first stage, after the literature research, we determined the various annealing time (15 min, 1.5 h and 3 h) and temperature (850, 860 and 870 °C) to produce the Bi(Pb)SrCaCuO film obtaining the best surface morphology and superconducting properties. The measurements given above are carried out on the 9 films produced. Experimental results obtained show that the superconductor film annealed at 860 ? C for 3 h exhibits the greatest Bi-2223 phase fraction, highest critical temperature, critical current density, best texturing, crystallinity and connectivity between grains, largest grain size and lowest porosity. In the second stage, the pinning mechanism and superconducting properties of the Bi-2223 thin film annealed at 860 °C for 3 h are analyzed with the aid of the magnetoresistivity measurements conducted at several applied magnetic fields in a range of 0-3 T as a function of temperature changing from 20 to 130 K. The onset ( ) and offset ( ) critical temperatures, variation of the critical temperature, activation energy (U0), irreversibility field (?0Hirr), upper critical field (?0Hc2), penetration depth (?) and coherence length (?) of the film are evaluated from the magnetoresistivity curves. It is found that the superconducting properties degrade with the increment in the applied magnetic field as a result of the weak links between the superconducting grains in the sample. In the last stage, atomic force microscopy (AFM), magnetoresistivity and transport critical current density measurements as a function of the magnetic field direction (dc magnetic field and the angle between the surface of the film and the applied magnetic field) are performed to examine the anisotropic nature of the Bi-2223 film produced. The field direction to the film surface is changed from 0° to 90° by 15° steps. Moreover, activation (pinning) energy values of the film studied are found using thermally activated flux creep model when flux pinning force is analyzed by Kramer equation. It is found that the superconducting properties of the Bi-2223 superconducting film, the surface of which is centrally distributed and comprised of disproportionate number of peaks, decrease systematically with the increment of both the applied magnetic field and the angle up to 90° (?0H//c-axis). To sum up, the pinning mechanism and superconducting properties are strongly dependent upon both the applied magnetic field and the angle ( ? ), presenting the anisotropic character of the sample produced.