Determination of polyphenolic constituents of some plants grown in Bolu
Bolu'da yetişen bazı bitkilerin polifenolik bileşenlerinin tayini
- Tez No: 334928
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME DÜRÜST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fitokimyasal Analiz, Polifenolik bileşikler, Kantitatif Analiz, HPLC, LC-MS, Phytochemical Analysis, Polyphenolic compounds, Quantitative Analysis, HPLC, LC-MS
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Fitokimyasallar bitkilerin bağışıklık sistemidir. Bitkileri hastalıklardan ve zararlılardan korur. Ayrıca insan vücudunda antikarsinojen, antibakteriyel ve antioksidan gibi koruyucu etkileri de vardır. Bu bakımdan, fitokimyasal araştırmalar her yönden oldukça fazla öneme sahiptir.Bu çalışmada, Bolu'da yetişen bazı bitkilerin polifenolik bileşenleri kalitatif ve kantitatif metodlar ile belirlendi. Beş adet bitki analiz edildi. Bu çalışmada kaynak bitki olarak Bolu ilinde yaygın olan Silene compacta FISCHE (SC), Digitalis lamarcki (DL) , Xeranthemum annuum L. (XA), Epilobium hirsutum L. (EH), ve Epilobium angustifolium L. (EA) bitkileri kullanıldı. Literatürde, bu bitkilerden olan SC`ye ilişkin hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Toplama, kurutma ve öğütme işlemlerinden sonra çeşitli ekstraksiyon metodlarıyla ekstrakte edildi ve analiz için hazırlandı.LC-MS tekniği ile, SC bitkisinde: mirisetin, gallik asit, kemferol, p-hidroksibenzoik asit, ve kuersetin-3-O-ramnosit; DL'de: kuersetin, kafeik asit, kuersetin-3-O-glikozit ve mirisetin-3-O-ramnosit; XA'da: ferulik asid, kuersetin-3-O-glikozit, galangin, kemferol, kuersetin, protokateşik acid, mirisetin-3-O-ramnosit, and luteolin; EH'de: kemferol, kuersetin, kafeik asit, gallik asit, kuersetin-3-O-glikozit ve kaempferol, quercetin, caffeic acid, gallic acid, quercetin-3-O-glucoside, and kuersetin-3-O-ramnosit; EA'da: kemferol-3-O-ramnosit, kuersetin-3-O-glikozit, apigenin-7-0-glikozit, gallik acid, kuersetin-3-O-ramnosit ve vanillik asid tespit edildi. Fenolik bileşiklerin analizi için farklı çözücü sistemleri kullanılarak TLC yapıldı.HPLC methodu yardımıyla, en yüksek benzoik asit bileşenleri (159.41 mg/100g, EH'de), sinnamik asit bileşenleri (292 mg/100g, SC'de) ve flavonoid bileşenleri (3890.12 mg/100g, EH'de) tayin edildi.
Özet (Çeviri)
Phytochemicals are the immune system of the plants. They protect plants from diseases and pests. Also they have protective effects on human body such as anti-carcinogenic, anti-bacterial and antioxidant. In this regard, phytochemical research have quite a lot of importance in all respects.In this study, the polyphenolic constituents of flowers of some plants grown in Bolu were determined by qualitative and quantitative methods. Five plants were studied and analyzed. The source plants Silene compacta FISCHE (SC), Digitalis lamarcki (DL) , Xeranthemum annuum L. (XA), Epilobium hirsutum L. (EH), and Epilobium angustifolium L. (EA) used in this study are found widespread in Bolu province. Of these plants there is no report regarding the plant SC in the literature. After collecting, drying and grinding process, the flowers of the plants were extracted by various methods and prepared for analysis.In the plant SC; myricetin, gallic acid, kaempferol, p-hydroxybenzoic acid, and quercetin-3-O-rhamnoside; in DL: quercetin, caffeic acid, quercetin-3-O-glucoside, and myricetin-3-O-rhamnoside; in XA: ferulic acid, quercetin-3-O-glucoside, galangin, kaempferol, quercetin, protocatechuic acid, myricetin-3-O-rhamnoside, and luteolin; in EH: kaempferol, quercetin, caffeic acid, gallic acid, quercetin-3-O-glucoside, and quercetin-3-O-rhamnoside; in EA: kaempferol-3-O-rhamnoside, quercetin-3-O-glucoside, apigenin-7-0-glucoside, gallic acid, quercetin-3-O-rhamnoside, and vanillic acid were detected by LC-MS technique. TLC was also performed using different solvent systems for analysis of phenolic compounds.The highest contents of benzoic acids (159.41 mg/100g, in EH), cinnamic acids (292 mg/100g, in SC), and flavanoids (3890.12 mg/100g, in EH) were detected by means of HPLC method.