Correspondence between the classical and quantum dynamics of simple systems
- Tez No: 35494
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kuvantum Mekanik, Kaos, Quantum mechanics, Chaos
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz BASİT SİSTEMLERİN KLASİK VE KUANTUM MEKANİ?İ ARASINDAKİ BA?LANTI ABDEL JALIL, Pasl Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin YURTSEVER Haziran, 1994, 65 sayfa Klasik ve kuvantum mekanik arasındaki ilişki bir çok yönden incelenebilir. Bu çalışmada uyumluluk özel bir probleme bağlanarak, kuvantum sisteminin faz uzayı görünümü, kaos ve Husimi gösterimi kullanılarak çalışıldı. Tek ve iki boyutlu Hamiltonian model sistemler olarak seçildi. Her sistemde, klasik davranışın rastgele yörüngesi ve Husimi ağırlıklı yörüngesi karşılaştırıldı. Tek boyutlu durumda, her iki sistemin yörüngelerinin zaman içindeki değişimi belirli zamanlarda p-q gridi gözlenerek incelendi. Bunun yanında, iki boyutlu sistemde Lyapunov exponent tekniği kullanılarak klasik ve kuvantum mekaniğin birbirlerine olan paralelliği, dinamik sistemlerin düzensizlik derecelerine bakılarak çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRESPONDENCE BETWEEN THE CLASSICAL AND QUANTUM DYNAMICS OF SIMPLE SYSTEMS ABDEL JALIL, Pasl M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ersin YURTSEVER June, 1994, 65 pages The correspondence between classical and quantum systems can be studied from different aspects. In the present work the correspondence is studied in relation to a specific problem, namely the chaos phenomenon and the use of Husimi representation which may provide a phase space view of quantum systems. We have chosen two model systems, one-dimensional and two dimensional Hamiltonians. In each system the classical behavior of two kinds of trajectories is compared, the random trajectories and the Husimi weighed ones. In the one-dimensional case, the trajectories from both kinds are monitored by projecting their time evolution on p-q grid at certain times. In the two-dimensional system the correspondence is carried out by using Lyapunov exponent technique (which provides the most detailed information about the chaotic behavior of dynamical systems) for both kinds of trajectories.