Kırsal mimari mirasın korunması bağlamında Bayburt kırsal geleneksel evi
In the context of the protection of the rural architectural heritage:Rural traditional house of Bayburt
  1. Tez No: 335022
  2. Yazar: TUĞBA AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAMİYET ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Yerel Kültür ve Kimlik, Kırsal Mimari, Geleneksel Mimari, Kırsal Mimari Mirasın Korunması, Bayburt Geleneksel Evi, Rural Local Culture and Identity, Rural Architecture, Traditional Architecture, Conservation of Rural Architectural Heritage, Traditional House of Bayburt
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Koruma altına alınmadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış olan kırsal yerleşmeler, yerel kültürün biçimlendirdiği bir mimaridir. Miras değeri taşıyan bu mimari, yerel kültürün etkisiyle kimlik kazanan, özgün değerleriyle ve yaygın kullanımlarıyla gelenekselleşen bir mimariye dönüşmüştür. Kırsal mimari mirasın korunması amacına yönelik olarak, Bayburt kırsal geleneksel evinin tespit ve analizini kapsayan bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde çalışmanın amaç ve yöntemi hakkında bilgiler verilmiş ve kırsal geleneksel mimariyi oluşturan kavramlara değinilerek kırsal mimariyi koruma yöntem ve sorunları irdelenmiştir. İkinci bölümde çalışma alanına yönelik genel bilgiler derlenmiş ve çalışma aşamalarına detaylı bir şekilde değinilmiştir. Üçüncü bölümde alan çalışması sırasında elde edilen Bayburt kırsal geleneksel mimarisinin özelliklerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde yapılan anket değerlendirilerek tablolar oluşturulmuş, analizler yapılmış ve geleneksel ev sahiplerinin koruma hakkındaki görüşleri veriye dönüştürülerek irdelenmiştir. Son bölümde analizlerden elde edilen sonuçlara göre, kırsal yerleşmelerin korunması için öneriler getirilmiş ve kırsal geleneksel mimarinin koruması için stratejiler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rural settlements which faced the threat of extinction for are not taken under protection, which is an architecture with traces of rural local culture. In Rural settlements with heritage value of this architecture has become a traditional architecture, with original values and common uses, winning identity with the effect of the local culture. For the purpose of the conservation of the rural architectural heritage, this study consists of five sections, covering detection and analysis rural traditional houses of Bayburt. In the first part of the study were given information about purpose and method of the study and protection methods and issues are examined with the of rural architecture refering the concepts that creating the rural traditional architecture. In the second part of study general information has been compiled for the study area and discussed in detail in the working stages. In the third part of the study are given in the rural traditional architecture properties of Bayburt obtained during the study. In the fourth part the tables created by evaluating the questionnaire, data analysis was done and are examined about the protection views of traditional home owners converted to data. At the last part according to the results of analyzes, introduced recommendations for the protection of rural settlements and developed strategies for the protection of traditional architecture in the countryside.