Yersinia ruckeri'nin lipopolisakkarit ve dış membran protein profillerinin belirlenmesi
Determination of the lipopolysaccharide and outer membrane protein profiles of Yersinia ruckeri
- Tez No: 335030
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Biyoteknoloji, Deniz Bilimleri, Fisheries Technology, Biotechnology, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Y. ruckeri, LPS, DMP, SDS-PAGE, genotip, Y. ruckeri, LPS, OMP, SDS-PAGE, genotyping
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada Yersinia ruckeri?ye ait 40 suşun lipopolisakkarit (LPS) ve dış membran protein profilleri (DMP) sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) tekniği ile belirlenerek izolatlar arasındaki benzerlik araştırılmıştır. Ülkemizin değişik yöreleri ile ABD ve İtaya?dan izole edilen Y. ruckeri suşları incelenmiştir. Y. ruckeri izolatının tanımlanması amacıyla biyokimyasal testler uygulanmıştır. Klasik yöntemlerin uygulandığı testlerde suşlar arasında tam homojeniteye rastlanmamıştır. Benzerlik oranları düşük bulunan Y. ruckeri suşları LPS ve DMP analizinde 14 kümede toplanmıştır. Türkiye?den izole edilen suşlar hem LPS hem de DMP dendogramında ABD ve İtalya suşlarının arasında olduğu saptanmıştır. Yurtdışı suşları ile Türkiye?den izole edilen suşların benzerlik oranlarının %60 civarında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak 40 suşa ait veriler benzerliklerine göre karşılaştırıldığında, biyotip, LPS ve DMP profilleri arasında belirgin bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Fourty strains of Yersinia ruckeri isolated from Turkey, Italy and USA were examined for lipopolysaccharide (LPS) and outer membrane protein (OMP) profiles by sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) technique. Significant heterogenecities were observed among strains based on biochemical tests. Both LPS and OMP were grouped in 14 clusters with lower similarites wich indicate significant heterogeneity among strains. Turkish isolates were closely related to American and Italian isolates after analysing with unweighted pair-group method with arithmetic mean (UPGMA) dendogram. Similarities between Turkish, Usa and Italian strains were around 60%. Based on similarity index, there was no relationship between phenotypes, LPS and OMP profile of 40 Y. ruckeri strains.